Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Сополанкото и синът му остават в ареста за търговия с дрога в Добрич

Окръжният съд наложи мерки за неотклонение „задържане под стража“ на двама мъже от Добрич – на 21 и 47 години, разследвани за държане на наркотици с цел разпространение.

По информация на Про Нюз Добрич става въпрос за арестуваните в събота в района на комплекс "Приказките" по бул. "Русия" Росен Асенов Ников, по прякор Сополанкото, и 21-годишният му син.

Спрямо сина е повдигнато обвинение за това, че на 3 август т.г., като извършител, без надлежно разрешително, е придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд.

Сополанко и синът му – сред арестуваните днес в Добрич

Според обвинението 47-годишният му баща е участвал в извършване на престъплението като помагач.

Окръжният съд, след като се запозна с данните по делото и след преценка на доводите на страните, счете, че към момента е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемите към разследваното престъпление, а също, че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Екшън в Добрич – маскирани полицаи натръшкаха няколко с белезници (+снимки)

Съдът мотивира определението си и с високата степен на обществена опасност на разследваното престъпление, с лошите характеристични данни, представени за двамата, а също с данните, че 47-годишният обвиняем вече е осъждан 3 пъти.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.

Припомняме, че преди две години в съда в Шумен бе внесено дело срещу банда за контрабанден внос на прекурсори за производство на дрога. То е срещу четирима, сред които са 47-годишният Росен Асенов Ников – Сополанкото от Добрич и другият му син - 28-годишния Асен Росенов Асенов – Долара. Тартор на бандата е Емил Митков Асенов – Байчото от Нови пазар. Другият обвинен е 53-годишният Елзер Мустафов Кяшифов. Петият участник починал по време на разследването.

Според обвинителния акт, групата закупила от Истанбул 14 000 блистера лекарство на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката полицията иззела доставеното лекарство.

Според заключенията на вещите лица, намерените и иззети 194 264 бели таблетки съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23, 312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин. Псевдоефедринът е прекурсор, поставен под контрол по Закона за  контрол над наркотичните вещества и прекурсорите. Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лева, като стойността му надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата.

От Апелативната прокуратура през 2017 г. съобщиха, че Росен Асенов и Асен Асенов са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания.  

c