Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Сополанко и синът му – сред арестуваните днес в Добрич

Росен Асенов, известен в Добрич с прякора си Сополанкото, е сред задържаните при полицейската акция днес, съобщиха за Про Нюз Добрич източници, близки до разследването. Според тях, друг от арестуваните е негов син, но не уточниха дали е Асен Асенов – Долар.

Както Про Нюз Добрич единствен съобщи, трима мъже бяха арестувани от полицията в Добрич днес по обяд в района на комплекс “Приказките” по бул. “Русия”. В акцията участваха и маскирани полицаи. Белезници бяха щракнати на трима мъже, които пътуваха в една кола.

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че се осъществява акция на Първо Районно управление на МВР – Добрич, но отказаха повече информация за арестите.

От две години в съда в Шумен е внесено дело срещу банда за контрабанден внос на прекурсори за производство на дрога. То е срещу четирима, сред които са 47-годишният вече Росен Асенов Ников – Сополанкото от Добрич и синът му – Асен Росенов Асенов – Долара. Тартор на бандата е Емил Митков Асенов – Байчото от Нови пазар.Другият обвинен е 53-годишният Елзер Мустафов Кяшифов. Петият участник починал по време на разследването.

Екшън в Добрич – маскирани полицаи натръшкаха няколко с белезници (+снимки)

Обвинението е в това, че са придобили и държали с цел разпространение прекурсори за производство на наркотици, извършено в съучастие като подбудители и помагачи.

Според обвинителния акт, групата закупила от Истанбул 14 000 блистера лекарство на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката полицията иззела доставеното лекарство.

Назначени били физико-химична, комплексна химическа и оценителна икономическа експертиза. От заключенията на вещите лица намерените и иззети 194 264 бели таблетки съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23, 312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин. Псевдоефедринът е прекурсор, поставен под контрол по Закона за  контрол над наркотичните вещества и прекурсорите. Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лева, като стойността му надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата.

От Апелативната прокуратура през 2017 г. съобщиха, че Росен Асенов и Асен Асенов са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания.  

На 18 април 2013 г. на бензиностанция ОМВ и пред магазин “Пени” в Добрич бащата и синът в съучастие с 42-годишен мъж са причинили средна телесна повреда на добричлия и са повредили Мерцедеса му. Асен е съден и по друго дело за побой. И двамата са получавали условни присъди или пробация за извършените предишни престъпления. През април 2014 г. Асен Асенов беше пуснат под домашен арест, а баща му остана в ареста. Явно през годините и неговата мярка за неотклонение е била променена в по-лека.

c