Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Почетен гражданин на Добрич - предложение на ЕС за ръководител на МВФ

Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс.

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от Франс прес.

Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването.

За опонента й - бившият министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум, гласуваха по-малко държави. Той остана единственият алтернативен кандидат на Георгиева след оттеглянето на други трима.

Припомняме, че през 2015 г. Кристалина Георгиева стана Почетен гражданин на град Добрич.  Тогава тя бе заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар и бе удостоена със званието за нейната хуманитарна дейност и подкрепа, за заслугите й за развитие на регионите и приноса й за утвърждаване авторитета на страната ни. 

В мотивите за нейната номинация се посочваше: „След водното бедствие, сполетяло Добрич през юни 2014 година, Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа община Добрич получи от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия”.

Отбелязваше се още, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Кършовски, който завещава на Добрич първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий.

c