Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес честваме Световния ден на динята, в САЩ се надплюват със семки

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания, които се организират, са замеряне с дини и надплюване
със семки.

Любопитен факт е, че до момента са регистрирани над 1 200 разновидности на сочния плод, виреещи в над 96 държави по света. Динята съдържа около 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини.

Диня, е наименованието на голяма част растения от вид тиквови, както и на плодовете им. Според възприетата класификация на земеделските култури, динята е плодов зеленчук. В България (в зависимост от региона) бива наричана още карпуз или любеница.

Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

В Китай, тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в различни части на Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и могат да се ядат самостоятелно, както и да се добавят в други ястия. Използват се и за производство на растително масло. В редица ферми се отглеждат специални сортове, които имат много малко водниста маса, тъй като концентрират енергията си в семената.

Източник: trafficnews.bg

c