Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич отвори врати втори частен Дом за стари хора – „Балчик”

Втори частен Дом за стари хора в Добричка област - „Балчик”, отвори врати преди дни, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на „Овчаровски плаж” АД Пейчо Пейчев. Домът се намира в Белия град, на 100 метра от „Двореца” и на 8 километра от курорта Албена.

Както вече съобщихме, до момента в областта функционираше само един частен Дом за стари хора – „Вяра и милосърдие”, в село Ведрина, който е с капацитет 21 души. По данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени за Про Нюз Добрич, три частни доставчика на социалната услуга „Дом за стари хора” от област Добрич са вписани в Регистър на доставчиците на социални услуги, сред тях е и „Овчаровски плаж” АД.

Дом „Балчик” се намира в триетажна сграда, има 20 декара парк. Разполага с 50 стаи – двойни и единични, с общ капацитет 100 души. Има столова, зала за упражнения и гимнастика, стаи за игри (шах, табла, карти и т. н), широка обща част с телевизор и възможност за сбирки. Стаите са добре обзаведени, имат безжичен интернет, самостоятелен санитарен възел и тераса с изглед към горския парк.

За удобството и сигурността на настанените в дом „Балчик” се грижи квалифициран персонал, включващ лекар, медицински сестри, болногледачи, санитари и общ персонал, специализиран в работата с хора от третата възраст. На разположение са също професионални готвачи, които се грижат за 4-разовото хранене на домуващите всеки ден. Възрастните хора могат да ползват услугите на психолог, фризьор, козметик, стоматолог, физеотерапевт. В дома се извършва контролиран прием на предписани лекарства от медицинския персонал. Изградена е сигнална система във всяка стая до дежурната медицинска сестра при спешни случаи. Предлага се и помощ за поддържане на личната хигиена при необходимост.

Дом за стари хора „Балчик“ е подходящ за настаняване на трудно-подвижни хора. Стаите на първия етаж са оборудвани с всички необходими удобства, за да направят придвижването на пациентите по-лесно и достъпно.

Възможностите в дома са за временно и постоянно настаняване. Цената в единична стая е 1 250 лева на месец, в двойна - 850 лева. Предлагат се допълнителни заплатени услуги - психолог, фризьор, козметик, физиотерапевт, стоматолог, екскурзии, културни мероприятия, кино и други. В момента има промоция - първите 10 записали се заплащат за година за настаняване в двойна стая 690 лева на месец, а в единични – 1 090 лева.

Местоположението на дома е изключително благоприятно, имайки в предвид черноморския климат – топлата и мека зима и прохладното лято.

Пейчо Пейчев сподели, че вече в дом „Балчик” са настанени петима домуващи. Те са от София, Балчик и Добрич. Очаква се през август да постъпят още възрастни хора. Получаваме по две-три обаждания на ден, каза още изпълнителният директор.

c