Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Удължиха с 30 дни бедственото положение в област Добрич заради чумата

Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия удължи с 30 дни бедственото положение в област Добрич, съобщават от Областна администрация. До решението се стигна заради усложнената епизоотична обстановка в страната вследствие заболяването от Африканска чума по свинете. Единодушно членовете на Щаба гласуваха за удължаване на бедственото положение. Решението бе съгласувано с министъра на вътрешните работи Младен Маринов , съгласно чл. 51, ал. 2, т. 2 от Закона за защита при бедствия.

В тази връзка областния управител Красимир Кирилов издаде заповед, с която по надлежния ред са уведомени общините на територията на областта и всички институции, имащи отношение към проблема. В рамките на заседанието бяха обсъдени и одобрени и мерките, които влизат след изтичането на гратисния период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“. Бе решено, че ще се състави график и екипи започват проверки в населените места на територията на цялата област Добрич. На стопани, които не са заклали животните си, ще им бъде налагана санкция съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета. По последни данни, предоставени от инж. Десислава Иванова – директор на ОДЗХГ, по данни на кметове на населени места, на територията на област Добрич в задни дворове има 1 046 прасета.

Областният управител Красимир Кирилов още веднъж отправя апел към всички, които отглеждат прасе за лични нужди, да се възползват от почивните дни, за да оползотворят месото. Д-р Борислав Каменов – директор на ОДБХ Добрич, обръща внимание на всички – да заравят отпадъците от животните.

c