Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Балчик с лятна програма

След сключен Анекс към основния Договор за делегиране управлението на социални услуги, от 1 октомври 2018 г. в гр. Балчик врати отвори Център за социална рехабилитация и интеграция към „Соник Старт” ООД. 

Предоставянето на услугата цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на лица с различни вид и степен на увреждане, както и подкрепа на лица от различни рискови групи, чрез целенасочени дейности за интеграция и превенция на социалното изключване.

Услугата включва консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот.

Целевите групи са деца и лица в риск от социално изключване, както и техните близки; деца и лица с различни видове увреждания, емоционални поведенчески проблеми и девиантно поведение, нарушения в развитието; деца и лица с различни форми на зависимост; деца и лица жертви на различни форми на насилие и експлоатация; други.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция се предоставят подкрепящи дейности с краткосрочна и дългосрочна продължителност от екип специалисти: Рехабилитация и интеграция; Социална рехабилитация; Когнитивна рехабилитация; Медицинска рехабилитация; Терапии; Социални консултации; Специализирани консултации; Психологическа подкрепа.

Когато проблемите на хората не са неглижирани или пренебрегвани, шансовете им за пълноценен живот са увеличават, а рисковете от несигурно бъдеще намаляват.

ЦСРИ гр. Балчик организира „Лятна ваканционна програма“, коятосе реализирасъс седмични ателиета в периода от 15.07.2019г. до 30.08.2019г. Основна цел на лятната ваканционна програма на ЦСРИ Балчик е пълноценното ангажиране на свободното време на децата от общността през лятната ваканция, както и формиране на толерантно отношение спрямо индивидуалните различия на другите.

Заниманията се осъществяват два пъти седмично, съобразно метеорологичните условия и семейната ангажираност на децата.

Дейностите по програмата се реализират в следните направления: Изпробване на нови идеи за опознаване на света; Почивка и презареждане с положителни емоции; Разширени варианти за разрешаване на проблеми; Усвояване на нови и обогатяване на предишни знания и умения под формата на игра; Познавателен и възпитателен ефект; Развиване на индивидуалните способности на децата, таланти и умения.

Официален старт на лятната ваканционна програма беше даден на 17.07.2019 г., с първото ателие под мотото „Ние сме отбор“, като част от Седмицата на сътрудничеството, а на26.07.2019 г., в седмицата на приложното изобразително изкуство, се проведе второто ателие - „Сърцето в картини“. В ателиетата се включиха деца и младежи, които заедно работиха и се забавляваха по предварително изготвена от специалистите програма,с редица занимателни игри за сътрудничество, концентрация, добри навици и други.

Програмата продължава с творческо ателие „Малки еколози“в седмицата на опазване околната среда, което ще се проведе на 02.08.2019 г.от 15:00ч. в сградата на Център за социална рехабилитация и интеграция гр. Балчик на ул. ,,Дионисополис“ №3. В него ще бъдат изработени различни картинки, апликации и декорации върху предмети с разнообразни природни и морски материали. Предвидена е и презентация с беседа и анимационен филм по темата за опазване на околната среда.

Всички, които искат да вземат участие, могат да се свържат с ЦСРИ Балчик на тел.:0889411247и e-mail:balchik2@sonikstart.eu.

c