Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение в цялата страна

Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете. На спешна пресконференция, представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни.

„30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви собственикът на свинекомплекса в добричкото село Козлодуйци д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т. нар. „заден двор“. „Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност“, призова д-р Караманов.

Законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

„Индустриалното свиневъдство е легален сектор – не можем да продадем нито едно прасе без съответните документи“, обявяват от бранша и подчертават, че при отглеждането „заден двор“ липсва какъвто и да е контрол, както и информация за произхода на животните, което ги превръща в част от сивия сектор.

Представителите на бранша настояват още темата да не бъде политизирана, а партиите да не се опитват да трупат политически дивиденти от разпространението на Африканската чума.

Чуха се обаче и някои негативни мнения, според които властта е проспала цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия.

Източник: БГНЕС

c