Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добро пиво с добри приятели - в Международния ден на бирата

Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август. Идеята, да се чества като ден на бирата, се реализира за пръв път от Джес Авшаломов в Санта Круз, Калифорния (САЩ), през 2007 година. От малко местно събитие, за изключително кратко време, традицията се превръща в световен ден на бирата. Мотото на празнуващите в този ден е: „Пий добра бира с добри приятели“.

Три са правилата, написани за изпълнение в този ден:

  • 1. Бъдете с приятели и се наслаждавайте на бирата
  • 2. Празнувайте отговорно и съзнателно - с качествена и прясно налята бира
  • 3. Бъдете заедно в този ден, с всички хора - в името на добрата бира, която се произвежда във всяка една страна по света

До 2012 година, Денят на бирата се отбелязва на 5 август. След решение на собственици на заведения и почитатели на качествената напитка, от 2012 година Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на месец август - от сутринта до полунощ (официално).

По данни на Националния статистически институт, производството на малцова бира в България намалява. Показателите сочат, че през 2008 година у нас са се произвеждали 553 479 хил. литра. В следващите години производството бележи спад и леко повишение през 2012 година. По последни данни, през 2017 година количеството произвеждана бира в България е 499 125 хил. литра.

За разлика от производството, потреблението на бира трайно се увеличава. Ако през 2008 година, средно-изпитото количество (на човек от населението) е било 16,1 литра за година, то през 2018 средногодишно се изпива по 23, 6 литра.

Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури. През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел.

Честит Международен ден на бирата и наздраве! 

c