Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Три глоби наложиха на "Евроманган" ЕАД заради умишлено възпрепятстване на съдебна експертиза

Три глоби от по 1200 лева наложи Окръжен съд - Добрич на „Евроманган“ ЕАД - село Църква, община Балчик. Финансовите санкции са заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството, съобщиха от пресслужбата на ОС-Добрич.

От "Евроманган" ЕАД не са представили в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, заради липсата на които се е наложило делото да бъде отложено неоснователно. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.

Припомняме, че производството по делото беше образувано по молби, внесени в началото на тази година - от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ - София и „Енерго Про Продажби"АД - Варна. Мотивите са заради неизплатени трудови възнаграждения на работници, както и за непогасени задължения за доставка на електроенергия.

Съдът разглежда двата иска в едно производство, след преценка, че са налице законови предпоставки за служебното им обединяване. В молбата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ се
посочва, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание се иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност. В искането от „Енерго Про Продажби”АД се твърди, че към датата на подаване на молбата, ответникът има непогасени задължения в общ размер на 64 986.38 лева. Доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което да открие производство по несъстоятелност на „Евроманган”ЕАД поради неплатежоспособност и свръхзадълженост.

Следващото заседание по делото е насрочено за 10 септември, от 10 часа.

c