Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги

Стоянка Настева - детска музикална учителка от Русе, е първия носител на държавната парична награда, определена и единодушно гласувана от Комисията по образование към парламента.

Депутатите от Комисията подкрепиха единодушно отпускането на държавна парична награда за Стоянка Настева. Предложението за наградата е на Министерския съвет и идва след цялостна оценка на високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност на Стоянка Настева. На преподавателката ще бъде изплащана пожизнено държавна парична награда под формата на месечна сума в размер на 500 лева.

Стоянка Настева - първият български учител, носител на държавната парична награда

Такава награда е одобрена и се отпуска за първи път на български учител.

"Разглеждахме цялостната ѝ дейност, широко подкрепена от цялата общественост в русенска област. За да стигнем до това решение, сме разгледали взели предвид всички обстоятелства“, заяви заместник-образователният министър инж. Таня Михайлова.

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия.

"Всички се обединиха около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст, които са с много заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители“, подчерта председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

"Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент“, допълни още Дамянова. 

Източник: БТА

c