Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

31 юли – Богородични заговезни

Богородични заговезни се падат всяка година на 31 юли. Те поставят началото на така наречения Богордичен пост, който трае две седмици – до 15 август (Голяма Богородица). Идеята на поста е хората да се пречистят, за да отворят сетивата си и да чуят посланията на божията майка. Освен елиминирането на конкретни продукти от седмичното меню, богородичният пост има и други забрани. Например, избягват се шумни събирания, интимност с партньора, чревоугодничество.

Богородичните заговезни са последният ден преди поста, когато е позволено да се яде „блажно“ (месни ястия и млечни продукти). Цялото семейство се събира около богата трапезата, на която централно място заема празничната погача. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. По-силно вярващите прекарват следващите три дни на хляб и вода.
Богородичният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости преди големите празници, но все пак и той налага определен режим. Понеделник, сряда и петък са наречени „сухи“ дни, защото тогава не трябва да се консумира готвена храна. Позволени са
сурови или сушени плодове, сурови зеленчуци, ядки, черен хляб. На Преображение Господне, (6 август) може да се яде риба.
На Богородични заговезни се чества и паметта на Св. Евдоким. Историята разказва, че той бил млад войник, уважаван от всички заради добродетелите, с които се отличавал. Говори се, че мощите му имат целебна сила, затова когато преместили гроба му в Константинопол, хората отишли да се поклонят пред паметта му и да си вземат от пръстта около гроба. Легендите разказват, че се случвали чудеса – слепите проглеждали, а сакатите прохождали.

Източник: fakti. bg

c