Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Възстановяват военен паметник, открит захвърлен между две села край Добрич

Проект за възстановяване на военен паметник в село Драганово представи днес на заседание на Областна комисия „Военни паметници” Община Добричка. Заседанието бе свикано от Областния
управител Красимир Кирилов, в работата му участва главен експерт „Военни паметници“ от дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната Радослав Симеонов. Той уточни, че паметникът, който ще бъде възстановен в село Драганово, е на старши подофицер Драган Райков. В момента се намира във Военното гробище в Добрич, след като през 1992 година е бил открит захвърлен
между селата Опанец и Драганово. 

От Община Добрич представиха проект за ремонт на част ота нсамбъла на паметника на загиналите за освобождението добруджанци. Проектът е за реновиране на плочата с имена на 254 загинали във войните. Във времето са установени още 112 добруджанци, дали живота си във войните, чиито имена не фигурират. Радослав Симеонов заяви подкрепа от името на Министерството на отбраната, което ще финансира част от проектите.

На заседанието бяха представени постъпилите в администрацията нови анкетни карти на паметници за вписване в регистъра на военните паметници в област Добрич. Те са от Община Добрич - за изграден нов военен паметник в кв. „Рилци“ - „Паметна плоча на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-а Рилска дивизия през Добричката епопея 05 – 07.09.1916 г.”; от Община Балчик – за нов военен паметник, намиращ се във военното летище в Балчик – „Паметник на загинали летци и парашутисти на летище Балчик при изпълнение на служебния си дълг“; и от Община Генерал Тошево - за нов военен паметник, намиращ се в с. Спасово - „Паметна плоча на загиналите във войните жители на с. Спасово“. Единодушно Комисията одобри постъпилите проектни предложения. 

Участниците в заседанието се запознаха и одобриха за включване в регистъра на актуализирани анкетни карти и снимки на отремонтирани военни паметници: „Паметна плоча на лобното място на опълченеца Васил Контаров“ – с. Василево, община Генерал Тошево; „Кенотаф на Васил Христов Василев“ – община Генерал Тошево; „Паметник на загиналите във войните жители на община Генерал Тошево“.

c