Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Инвеститори от Китай с интерес за депо и база за ремонт на електробуси в Добрич

Инвеститори от префектура Джъндзян, провинция Дзянсу, имат желание да изградят в Добрич депо и ремонтна база за ремонт на електробуси от цялата страна. Това съобщи на заседание на ОбС общинският съветник Герман Германов, който е и секретар на Търговско-промишлената палата в нашия град. Той запозна колегите си с постъпила информация чрез Българо-китайската търговско-промишлена палата. От нея става ясно, че от името на офис по външни работи към префектура Джъндзян, провинция Дзянсу , е отправена официалната им покана към Община Добрич за подписване на меморандум за побратимяване. 

Германов припомни, че преди месец и половина бе съобщено, че 510 милиона евро ще бъдат изразходвани за закупуване на електробуси за общините в България. Оказва се, че въпреки многобройните опити Община Добрич не може да кандидатства по тази програма. 

Депото и базата за ремонт на електробуси ще бъдат изградени на база на евентуално побратимяване на Добрич и китайския град. Според изпратеното от китайска страна писмо чрез побратимяването ще развият двустранните отношения в сферите на търговията и инвестициите, културата и образованието, туризма и спорта. След подписване на меморандума Българо-китайската търговско-промишлена палата ще спомага за организиране на делегации и редовни събития, както в България, така и в Китай. Желанието за побратимяване произтичало и от други конкретни намерения за икономически дейности, както и от заявения интерес от префектурата и провинцията да участват в публични и частни проекти в общината и в област Добрич.

Джъндзян е древен град, в близост до Шанхай, а съответната провинция е втората най-силно икономически развита в Китай. Населението на префектурата е около 3.2 милиона души, а БВП през 2018 година е около 58 милиарда долара. 

Снимката е илюстративна

c