Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Българево избират пъпеш-рекордьор измежду плодове над 5 килограма

На Празника на пъпеша в каварненското село Българево надпреварата за рекордьора ще започне сред плодове, тежки поне по пет килограма. Деветото издание на кулинарния празник ще събере градинарите на 3 август, съобщи на БТА кметът на Българево Георги Георгиев. По думите му регионът е известен в цялата страна с най-сладката пъпешова реколта, отгледана на чернозем и с много слънчева топлина. Ако стопани от други райони в България искат да претеглят на празника отгледани от тях пъпеши-гиганти, няма да бъдат върнати, уверява кметът на Българево.
И през тази стопанска година пъпеши в селото се отглеждат на около 700 декара, а за над 30 домакинства сладкият плод е поминък. Лошото е, че това лято изкупната цена е едва 40 стотинки на килограм, а до големите пазари и магазини пъпеши от Каварненско достигнаха до 1.50 лева за килограм, казва кметът на селото.
На празника ще бъде премерен не само най-тежкият пъпеш, но след дегустация ще бъде определен и най-сладкият. Жените в селото ще покажат в изложба как най-красиво може да бъде изрязан пъпеш, колко са вкусни рачелът и сладкото от плода. В съпътстващата програма на празника танцовият ансамбъл "Бизоне" и групата за автентичен фолклор в Българево ще забавляват стопаните.

Източник: БТА

c