Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Експерти тръгват и по домовете, за решаване на проблема с отсъствията в образованието

От следващата учебна 2019/2020 година започва още по-активна работа за привличането и включването на децата и учениците в образователната система. За целта детските градини и училищата в страната ще сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията без уважителни причини, съобщават от Министерство на образованието и науката.

В мобилните групи могат да влизат и учителите, които се грижат за приобщаването на деца към системата. При необходимост новите екипи ще функционират всекидневно. За целта са предвидени и промени в работата по Механизма, предложени за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката.

Дейността на екипите за превенция ще е насочена към намаляване на риска от ранно отпадане на децата от образователната система.

Експертите ще  посещават домовете на отсъстващите по неуважителни причини деца и ученици, като обходите ще се правят максимално бързо - още след регистрирането на отсъствията. Като част от новите мерки, се предвижда да бъдат по-активно включени и родителите, с цел да се осигурява участието на децата и учениците в образователния процес.

Екипите ще бъдат подпомагани и занапред от представители на общините, Дирекция „Социално подпомагане“ и Министерството на вътрешните работи, уточняват от МОН.

c