Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дъждовете съсипаха зеленчуковата реколта в област Добрич, цените нагоре

Част от зеленчуковата реколта в област Добрич е съсипана от дъждовете. Особено доматите, които са отглеждани на открито, алармират производители.

Това вече се отрази и на цените, които са необичайно високи. Килограм домати може да се намери на дребно на цени между 2 и 4 лева, а допреди десетина дни цената стигаше и до 4,99 лева за килограм. На едро от оранжериите край Кранево, килограм розови домати струва 2,20 лева, а червените са по 2 лева. Краставици от сорт Гергана там се предлагат по 1,70 лв/кг. В търговската мрежа в Добрич зеленчукът се търгува на цени между 1,90 и 3 лева за кг.

Сериозни поражения по доматите има от мана, която е една от най-широко разпространени болести. Най-често тя се развива с помощта на  фактори, като чести и внезапни температурни колебания, студена роса, гъсти насаждения.

От над 40 години Антон Станев произвежда зеленчуци в оранжерии и в градината си в село Одринци. Той е от малцината производители, които предлагат собствена продукция на централния пазар в Добрич. По думите му, повредени са доматите както в национален мащаб, така и в част от Европа. Причината – нестабилните атмосферни условия.

Сходна е била ситуацията у нас и миналата година, когато в края на май - началото на юни е валяло по два-три пъти на ден. Когато земята и зеленчуците са нагрети, дъждът предизвиква повреди по доматите или т.нар. мана. Тази година вали по-често. Не помня от 10-15 години от май месец досега да има такъв постоянен валеж, коментира Антон Станев.

Той препоръчва   краставици, домати, дори и подправки, които се отглеждат в оранжерия – независимо дали стъклена или полиетиленова. „Според мен, от 20-25 години атмосферните условия се промениха, валят киселинни дъждове, озоновият слой е изтънял. В оранжерията не се налага пръскане с препарати. Прави се само в случаите, когато има нападение от неприятел”, обяснява още производителят.

По данни на областната дирекция „Земеделие” в Добрич с домати са заети 275 декара, като най-много са площите в Каварненско – 150 дка, и Шабленско – 60 дка. Средният добив, който стопаните получават от обраните вече 95 дка, е 1101 кг/дка.

В областта има 2026 дка с пипер. Засега продукция се прибира в Каварненско, където площите с пипер са 1350 дка. Средният добив от зеления пипер, който се бере сега, е 1200 кг/дка.

Според Антон Станев, недостигът от зеленчуци, произведени в областта, се компенсира с продукция от района на Русе.

По данни на Министерството на земеделието, близо 67% от доматите, които се продават у нас, са внос. Те идват главно от Турция и Гърция. От там са и повечето чужди краставици, чийто внос е наполовина в сравнение с доматите

c