Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В компютрите на хакерите срещу НАП открили над 500 000 имейла, обвиняват ги в тероризъм

Над 500 000 имейл адреса със съответните пароли на известна българска пощенска платформа са установени в иззетите компютри, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Добрич, попитан за хода на разследването на хакерската атака срещу информационната система на НАП.

Гешев уточни, че разкритието е станало в рамките на днешния ден, без да посочва платформата. По думите му е ясно, че "някой е хакнал базата данни, извършено е търсене, отваряни са пощи на хора". Най-малкото това представлява нерегламентирана дейност, каза заместник главният прокурор.

Установени са в иззетите компютърни носители. Намерени са над 500 000 пароли, плюс съответните адреси. Факт е, че база данни е хакната, факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Че са отваряни определени пощи на определени хора, посочи Гешев.

„Това е един много, много малък детайл, една много, много малка част, една милионна от информацията, която се констатира на отворения компютър“, заяви зам.-главният прокурор. Според него, дейността, която е осъществявала цялата тази фирма или отделни нейни представители, е ,меко казано, в противоречие със закона.

Срещу мениджъра на компанията и търговския директор на „Тад Груп“ ЕООД е повдигнато обвинение за тероризъм чрез извършване на компютърно престъпление, за което е предвидено лишаване от свобода от 5 до 15 години. На 20-годишния Кристиян Бойков, който първоначално беше привлечен само за компютърно престъпление, ще бъде повдигнато същото обвинение. Търговският директор е привлечен като подбудител. Собственикът на дружеството е привлечен като подбудител на това престъпление. Отделно са възложени ревизии в НАП на физически лица и на дружества.

Фактически вече няма служители на фирмата, всички са си подали молба за напускане. Това по никакъв начин не решава въпроса за наказателната отговорност, каза още той. Всеки един, който е бил служител през последните две години на тази фирма, ще бъде разпитван, ще бъдат проверявани иззетите негови компютри.

За първи път у нас се повдига обвинение за кибертероризъм. „Някои подценяваха тази опасност, но се вижда, че това е доста сериозно нещо“, каза Гешев. Според него, най-вероятно ще се окаже киберрекет.

c