Каварна Култура Регионални - начална

С музей на открито отбелязват 142-ата годишнина от Каварненското въстание

С музей на открито и поклон пред паметника на Андрей Василев-Амира в Каварна ще бъде отбелязана 142-ата годишнина от Каварненското въстание, съобщават от общината. Проявите ще съберат местната общественост днес, 23 юли.

Пред НЧ “Съгласие-1890“ от 9:00 часа до 12:00 часа ще се проведе музей на открито, който ще представи военно-историческо оръжие от 19 век. Инициативата е съвместно с клуб “Традиция“-Добрич.

Андрей Василев е известен като предводител на самозащитата на Каварна от нередовна турска войска и башибозушки орди, които разрушават и опожаряват града през лятото на 1877 година. В историята събитието влиза с името Каварненско въстание.

Взстановка на Каварненското въстание, 2017 г.

След освобождението на Каварна Андрей Василев оглавява доброволческа конна чета от 80 добруджанци, която действа в тила на турската войска. Като редовен разузнавателен ескадрон под руско командване четниците взривяват железопътната линия между Варна и Шумен. Конният отряд пленява керван от 75 коли, охранявани от башибозук. При разпита им се установява, че 25 от пленниците са участвали в каварненските кланета.

Водачът на Каварненското въстание доживява до 103-годишна възраст и почива на 12 април 1934 г.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *