Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Професор Кактус осъди Софийския университет за незаконно уволнение

Районният съд в Балчик одобри споразумението между Галин Радков и  Софийски университет „Св. Климент Охридски“, представляван от ректора му проф. дфн. Анастас Герджиков. С него се отменя заповедта от 7 ноември миналата година, с която известният като „Професор Кактус“ глухоням мъж бе дисциплинарно уволнен.

Съдът не възстановява Галин на работа като градинар в Университетската ботаническа градина в Балчик, защото той е отказал това.

Софийският университет е осъден да плати на Галин обезщетение в размер на 2 574, 72 лв. за времето, през което е останал без работа, поради незаконното уволнение, както и неправомерно удържаното му обезщетение за неползван отпуск. Магистратите са разпоредили върху сумата да се начисли лихва, смитано от 8 ноември 2018 г. до окончателното й изплащане. Университетът трябва да плати на Галин и платения от него адвокатски хонорар в размер на 1060 лв.

Районният съд осъжда Софийски университет „Св. Климент Охридски“, представляван от ректора проф. дфн. Анастас Герджиков, да заплати по сметка на РС - Балчик по бюджетната сметка на ВСС държавна такса.

Постигнатата спогодбата има сила на влязло в сила решение и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че началото на ноември миналата година със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

Както Про Нюз Добрич писа, много редки видове от колекцията са загинали след уволнението на Галин Радков.

Именно тази колекция беше емблематична за Ботаническата градина в Балчик и беше втората по големина в Европа след тази в княжество Монако и най-голямата на Балканите. Тя включваше над 2600 вида представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията бе впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Някои от екземплярите на възраст над 70 години.

c