Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Екзотика и страсти от Колумбия и Панама на сцената в Добрич (+снимки)

С дефиле на участниците по централната улица на Добрич започна 18-ото издание на Международния младежки фолклорен фестивал „Фолклор без граници”.

В цветния и екзотичен спектакъл се включиха изпълнители от България, Колумбия и Панама.  Те зарадваха публиката с красиви костюми, страстни ритми и много песни и танци.

Тази година изпълнители от осем държави си дават среща в Добрич, за да омагьосат с неповторимите ритми на родините си.

Участници в първата фестивална вечер бяха изпълнители от фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, Добрич, „Compania artistica manglares" от Колумбия, „Gran ballet folklorico panama“ от Панама.

БЪЛГАРИЯ - ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ДОБРОТИЦА“, ДОБРИЧ

Ансамбъл „Добротица“ е известен като най-дългогодишният самодеен фолклорен състав в Добрич. От 1971 г. негов главен художествен ръководител и хореограф е Александър Александров - почетен гражданин на града, носител на  „Златна лира” и на най-високото отличие на СБМТД „Кристална лира“. Хореограф  е Юрий Митев, а корепетитор - Петър Гочев.  За високите художествени постижения на ансамбъла говорят стотиците участия от онези години и до днес в национални и международни фестивали, надигравания, събори, конкурси. Носител на званието „Представителен“. Изнесал е над 2000 концерта  в страната и чужбина и са спечелени много награди и отличия. Като хореограф Александров  е поставил мащабни спектакли и е автор на редица хореографски постановки . Създадената детска танцова школа възпитава и обучава в любов към българския танц цели поколения. В ансамбъла танцуват над 90 деца на възраст от 7 до 18 години.

Цветно: Изпълнители от осем държави превръщат Добрич в карнавална столица

КОЛУМБИЯ - „COMPANIA ARTISTICA MANGLARES", SANTIAGO DE CALI

Колумбия - просперираща държава с развиваща се икономика и процъфтяващ културен живот. Нестихващи танци, вкусна храна, живописни пейзажи, водопади, зеленина и благоуханно първокачествено кафе. Колумбийците са усмихнати и празнуващи хора, живеещи в ритъма на салсата. Групата, която ще участва идва от третия по големина град в Колумбия - гр. Кали (Santiago de Cali), разположен в западната част на страната, в долината на река Каука и в подножието на Андите. Известен като град на красивите жени и на мъжете, които танцуват като богове. Колумбия с нейната екзотика ще ни донесат изпълнителите от „Compania Artistica Manglares“. Групата е създадена през 2014 г., а в нея участват танцьори и музиканти, отдадени на страстта си към фолклорното изкуство. Традиция представена по нов и вълнуващ начин, създаваща спектакли, които остават незабравими. Името на ансамбъла "Manglares" в превод означава "мангрови дървета" - те живеят във водата и са дом за много защитени бозайници, птици и влечуги, също и естествена преграда, пазеща крайбрежните райони от бури и приливи.

ПАНАМА - „GRAN BALLET FOLKLORICO PANAMA“, CITY OF PANAMA

Тропически острови, зелени планини, влага и дъжд, сламени покриви и лъскави небостъргачи, невероятни гледки и изумително красиви плажове – Панама е дом на невероятни постижения, както на човешкото инженерство, така и на природата. Групата, която ще представя Панама „Gran Ballet Folklorico Panama“ идва от столицата град Панама. Това е единствената столица, в която има дъждовна гора. На езика на местното население Панама означава „изобилие от риба” (във водите около страната има около 14 000 вида риби). Според  други теории етимологията на думата произлиза от вид дърво, често срещано там, а друга теория гласи, че в превод от местен език Панама има значение на „много пеперуди”. Официалната дефиниция, присъстваща в учебниците е „много риби, дървета и пеперуди”.  Населението е смесило пренесената европейска култура с африканската и местната култури. Цялото това многообразие  представят танцьорите от „Gran Ballet Folklorico Panama“ с ръководители Даниа Диаз и Хектор Ибарра.

c