Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Близо 6 хиляди нуждаещи се от област Добрич ще получат храни от БЧК

Оперативна програма за разпределяне на храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица – План 2018 стартира в област Добрич с доставката на зрял фасул днес, съобщават от Областния съвет на хуманитарната организация. 

План  2018 включва 17 продукта, които поетапно ще бъдат доставени в складовата база на БЧК в с. Победа, по предварително изготвен график. Към момента са съгласувани 6 доставки на зрял фасул, ориз, спагети и брашно, леща и конфитюр останалите хранителни продукти са в процес на договаряне. След приемането на доставките ще започне и зареждането на времените пунктове по места, съответно и раздаването на хранителните пакети на правоимащите лица. На този етап от изпълнението на план - 2018 БЧК Добрич не разполага със списъците на подлежащите за подпомагане, но е известен броят им – 5935 за цялата област Добрич.

За намаляване на социалното изключване, по-добра информираност и превенция, организацията ще продължи да предоставя „съпътстващи мерки“ към хранителния пакет на правоимащите лица.

Това са индивидуални и групови консултации по 7 теми с придружаващи информационни листовки. 

Темите са: Консултиране за балансиран режим на хранене; Управление на семейния бюджет; Насочване на целевите групи за отпускане на социални помощи и предоставяне на социални услуги; Информиране за предоставяне на услуги, финансирани от Европейския Социален Фонд; Превенция на социално изключване на деца; Подготовка за справяне с неблагоприятни климатични условия; Превенция на социално значими заболявания и рисковото сексуално поведение. По пунктове за раздаване на продукти, консултанти измерват тегло и кръвно налягане.

c