Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За десети път Дни на класиката в Балчик

Десетото издание на фестивала Balchik classic days (Дни на класиката в Балчик) ще се проведе от 20 до 27 юли 2019 година. То  е  под патронажа на кмета на Община Балчик   Николай Ангелов.

От 19,30 часа днес е концертът на Представителен духов оркестър на ВМС с диригенти Мирослав Трифонов и Георги Зайранов. Той ще представи  най-доброто от Григ, творби на Тед Хюгинс, Астор Пиацола, музика от филма „Кръстникът” на Нино Рота, както и Вечнозелени спомени - ар. Стив Кортланд, Куин на концерт – ар. Жан ван Крайдонк, Майкъл Джексън – краля на попа – ар. Франк Бернае и Латино хитове – ар. Джони Оушън.

На 21 юли ще звучат Вивалди и други приключения за флейта и кавал в изпълнение на Оркестър на Камерна опера Благоевград с диригент Иван Стоянов и солисти Ива Любомирова – флейта и Недялко Недялков – кавал.

В понеделник, 22 юли, ще бъде представена театралната постановка "Ла" - идея, текст, музика и изпълнение: Рашко Младенов r Константин Цеков.

Моцарт и Салиери ще звучат на 23 юли. „Любовна история” на Държавна опера Бургас по музика от класическото френско кино ще видим на откритата сцена в Балчик. Ще звучат песни на Мишел Льогран, Владимир Козма, Франсис Ле, Камий Сен-санс, Шарл Азнавур, Раймон Лефевр. Те са от филмите "Мулен Руж", "Фантомас", "Шатовалон", "Играчката", "Любовна история", "Един мъж и една жена", "Мания за величие", "Шербургските чадъри", "Полицаят от Сен Тропе", "Париж продължава да пее" и др.
Солисти са Андреана Николова – мецосопран и Петър Костов – тенор.

На 25 юли ще бъде представено Изкуството на цигулката от Иван Пенчев и Иван Въгларов. Ще звучат Г.Ф.Телеман - Канонична соната за две цигулки, В.А.Моцарт - Соната за две цигулки "Рондо ала турка", Б.Барток - 5 пиеси за двe цигулки и Л.Шпор - Гранд дуо концертанте за две цигулки №1.

Лятна оперна гала на Държавна опера Варна под диригентската палка на Мартин Пантелеев ще радва почитателите на класиката на 27 юли. Ще звучат творби на Верди, Маскани, Пучини, Масне, Сарасате, Бизе, Гуно и Офенбах.

Всички концерти са с начален час 19.30 ч.

c