Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Извършват дезинфекция на влизащите в област Добрич коли от Румъния

Проверка е установила, че на ГКПП-тата на територията на област Добрич се извършва дезинфекция на влизащите от Румъния моторни превозни средства, съобщават от Областна управа. Проверката е извършена от зам.-областните управители Живко Желязков и Красимир Николов и директора на Областна дирекция „Безопасност на храните” д-р Борислав Каменов. Тя е във връзка с усложняване на обстановката и бързото разрастване на случаите на Африканска чума по свинете и в унисон с изпълнение на набелязаните мерки за недопускане на увеличаване на случаите на заболяването.
При проверката е установено, че изградената по сухоземната граница с Румъния телена ограда на територията на област Добрич е с ненарушена цялост и по протежението има разположени репеленти срещу диви прасета.

На ГКПП-Северняк със съдействие на Община Крушари е назначен един човек на граждански договор, който извършва дезинфекция на влизащите през контролно-пропускателния пункт превозни средства.
На ГКПП-Кардам, където има значително по-голям трафик и преминават и товарни превозни средства, работи автоматична система за дезинфекция, постоянно се поддържа и ниво на дезифектант в съществуващата вана. Допълнително на граничния пункт има поставен и контейнер, в който се събират храни и продукти, съдържащи свинско месо. Има и налични информационни материали.
На ГКПП-Дуранкулак дезинфекцията на потока от превозни средства се осъществява също автоматично и ръчно, подобно на граничния пункт Кардам. И тук непрекъснато се поддържа ниво с препарат за дезинфекция в съществуващата вана, през преминават превозните средства.

c