Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Горчиво! Младоженци вдигат сватба на стадиона в Добрич

Младоженци са подали заявление в Обредния дом в Добрич за изнесен сватбен ритуал на стадион „Дружба”, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на общинското предприятие Румена Маринова. Сватбата ще е през август. Маринова посочи, че до момента не са извършвали ритуал на стадион или пък на друго спортно съоръжение.
Средно една трета от ритуалите по желание на младоженците се извършват извън залата на Обредния дом, сподели директорът. Маринова припомни, че първите, предпочели да се врекат във вечна вярност извън залата, са направили това в Албена през 2003 година. До момента от началото на годината външните ритуали са 10, главно през юни. Младоженците са предпочели да си кажат да на алея „Романтика” и в ресторант „Резиденция”, а извън Добрич – на морския бряг, в красиви местности край селата Долище и Гурково, на голф-игрища, в „Калиакрия”. Бракосъчетанията в селата били сред природата, на поляни, на чист въздух, на фона на птичи песни. Край морския бряг пък младоженците предпочитали в украсата да присъстват арки от живи цветя.

Сватбената мода се променя постоянно, каза Румена Маринова. Тя разказа, че някои младоженци прибягвали към неоново осветление, което се използвало за осветяване на сърца, преплетените им първи букви. Други пък изработвали винилови платна с имената си, само с буквите си, с датата на сватбата. Сватбените агенции подпомагат в този аспект младоженците, посочи директорът на Обредния дом.

По думите на Румена Маринова летните месеци са сватбените месеци. Предпочитанията на младоженците се измествали към юли, август и септември в сравнение с преди години, когато първият уикенд след Великден бил най-натоварен. Още от сега имало 10 записвания за 2020 година, като основно били за юни и юли. Най-голям бил напливът за  20.06.2020, за този ден вече били регистрирани три сватбени двойки за изнесени ритуали извън града. А до септември 2018-а имало заявени 35 сватби за тази година. Най-натоварени за обредниците това лято ще бъдат 17 и 18 август, до момента има 10 ритуала.

143 брака са сключени в Обредния дом в Добрич от началото на годината до края на юни, сочи статистиката. За същия период нам. г. те са били 187. 103 от сключените бракове са само разписвания. Каква е причината за това Румена Маринова не можа да посочи, но сподели, че тенденцията над 50 процента от младоженците само да се разписват е от няколко години. Някои предпочитали след като положат подписите самото сватбено тържество да е в друг ден и на друго място. Имало разписвания с огромен брой близки и приятели, както и ритуали само с двама гости.

До момента 12 чужди граждани са се врекли във вярност в Добрич. Преобладавали жените от Русия и Украйна. Сред мъжете най-много чужденци от Турция са сключили брак в добричлийки, имало също младоженци от Бразилия, Сърбия и Франция. Предстои през август румънец да каже „да” на българка в Обредния дом в Добрич.

Снимката е на Foto Fuji Petrich и е от сватбата на футболиста от ЦСКА Антон Гущеров

c