Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес почитаме Света Марина - покровителка на пожарите, господарка на змиите

Празникът на Света Марина – покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите, се отбелязва като голям църковен празник и се свързва с народната почит към светицата. Жените на Маринден спазвали редица забрани - те не работели с ножици, конци и въжета, не шиели с игли и не плетели с куки. Не решели косите си, за да се предпазят от змиите, които през лятото често се срещат на полето, в ливадите, градините и лозята.
На 17 юли имало обичай да се пали нов жив огън. Той се взимал от двама братя близнаци или мъже, които носели редки имена и били едноименици. Те отивали през деня в гората за клони, които отсичали от липови, лескови или хвойнови дървета. А вечерта се събличали голи и триели едно в друго два клона, докато пламне огън. Отнасяли ги в домовете си и палели с него огнището. Вярвали, че той ще ги пази от небесните стихии, болестите и зловредните насекоми.
Света великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство. Получила светото кръщение тайно, пръв неин гонител станал самият й баща. Едва 16-годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. Окована насред огромна каца, пълна с вода, горещите й молитви към Бог счупили веригите, а мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен.  аради своята непокорност Марина била осъдена на смърт.
Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Народът ги наричал „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия.
Имен ден днес празнуват Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Марин, Марчо.

Източник: e-zdravey.com

c