Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 70 малки скулптори ваяха пясъчни фигури на фестивал в Балчик (снимки)

Малки скулптори ваяха пясъчни фигури на четвъртия детски фестивал „Пясъчни творения”, който се проведе край Двореца в Балчик. Участниците разполагаха с един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни с дарове от морето.

„Участниците се състезават в различни категории – индивидуални, групови, както и семейни. На финала бяха раздадени 100 грамоти и 100 медала”, сподели организаторът на събитието Мартин Кръстев.

Тази година участниците бяха 73-ма,  не само от България. Имаше гости от Швеция, Турция и Чехия. Най-малкият участник бе едва на две години.

„Оценяваме творенията по различни критерии – гледаме за креативност, оригиналност и пластичност. Всички деца положиха изключително много усилия”, каза Ивелина Романова от РИМ-Добрич, която е председател на фестивалното жури.

Специална награда за креативност бе присъдена на Балчик генг от Чехия и ЦНСТ – Балчик. Специалната награда в семейна категория бе за Вирджиния Сидерова и Мария Димитрова от Балчик, в детската категория призът отиде при Лина и Зоя Фрат. С награда за най-малък участник бяха отличени двегодишната Нора Георгиева, както и Асен Георгиев, Магдалена Симова, Андрея Панайотова и Доротея Йовева, всички на 4 години.

Победител в тазгодишното издание на фестивала „Пясъчни творения” стана Георги Бакърджиев от София.

Георги Бакърджиев и Ивелина Романова

Тази година фестивалът “Пясъчни творения” е включен в Националния културен календар на Министерството на културата.

Негов инициатор и основен двигател вече четири години е един младеж от Балчик – 16-годишният ученик от Балчик Мартин Кръстев.

“Този успех се дължи на всички хора, повярвали в мен, които работят за децата и съществуването на този фестивал. Вие значите много, не само за мен, но и за България – защото това пътят към красивото и мечтано бъдеще на България! Благодаря Ви!”, сподели Мартин.

Мартин Кръстев е на 16 години и е от град Балчик. Учи в средно училище „Св. Кл. Охридски” в Добрич с музика, свири на пиано. Казва, че се занимава с доста неща. Едно от тях е организирането на единствения у нас детски фестивала „Пясъчни творения”.

„Акцентът на фестивала е в забавлението – това е една лятна емоция. Не е направено с цел мащабен туризъм, макар че има участници от Белгия, Русия, Турция, от много места от страната. Идеята на фестивала е да има забавление за всички, да запазят хубав спомен от Балчик и „Двореца”, разкрива младежът.

Той осъществява събитието с подкрепата на хора и институции, които са повярвали в него и го подкрепят. Сред тях са ДКИ „КЦ „Двореца”, Кооперация "Черно море" Балчик, Аптека "Ани", "Д-р Вълев" ООД, Николай Колев, книжарница "Еделвайс", НЧ "Васил Левски 1959" Балчик, както и медийните партньори "Подиум" Добрич, "ProNews Добрич”, в. "Балчишки телеграф", в. "Балчик" и Peika. bg.

Миналата година Мартин стана един от 20-те носители на националните младежки награди за проявено благородство за 2018 г. Домакин на награждаването беше Симеон Сакскобургготски в двореца “Врана”. Мартин бе отличен именно заради организирания от него фестивал „Пясъчни творения”, който събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят.

c