Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Над 350 деца се включиха в „Лято в музея” в Добрич

Образователната програма на Регионален исторически музей – Добрич „Лято в музея 2019“ събра над 350 деца, съобщиха от културния институт.

Младите хора имаха занимания в Учебния музей/ Възрожденско училище, Етнографска къща и Дом-паметник „Йордан Йовков“. В тях се включиха деца от „Еколято“ към Младежки център, Детска градина „Монтесори“, Летен детски клуб „Патиланско царство“, Клуб "Слънчеви деца", Летен детски център към НЧ „Йордан Йовков“, Клуб за деца и родители „Усмивки“, Център за общностна подкрепа за деца и родители, 46 от тях от СУ „Неофит Бозвели“ – Варна и др.

Повечето от децата избраха да участват в Работилница „Сръчни ръце“. Те посетиха изложбата „Археология на Добруджа“ и научиха интересни факти от древното минало на родния край, докоснаха се до „живата история“, запознаха се с техниките на правене, формата, украсата и употребата на глинени съдове от праисторията. Работиха с естествен материал – глина и забавлявайки се, малките сръчковци изработиха много красиви неща. Научиха нови думи и значението им: като „музеен експонат“, „артефакт“, „уникат“, „некропол“, „свастика“ и др.

В Етнографската къща децата успяха да се потопят в красотата и уюта на добруджанската къща, да се запознаят народната носия. Малките любопитковци задаваха много въпроси, свързани с празниците и обичаите, с някои детайли в подредбата на къщата и архитектурата на някогашния Добрич.

В Дом-паметник „Йордан Йовков“ децата се запознаха с творческото наследство на поетесата Дора Габе, превъплътиха се в главния герой от нейната повест „Малкият добруджанец“ и с възхита и удивление съзерцаваха красотата на своята родна Добруджа, нарисувана с краските на словото. По време на вълнуващата разходка надникнаха и в творческата лаборатория на добруджанските писатели Йордан Йовков и Дора Габе, където ги очакваше интересна и любопитна игра с музейните артефакти.

c