Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Семейство с три деца от Добрич оцеля по чудо, но изгуби всичко при пожар в Англия

Това е останало от дома на петчленното семейство след пожара

Семейството на Пепа Петрова от Добрич, което живее в Англия, е загубило всичко при пожар, изпепелил дома им. Всички са пострадали от вдишания дим и с изгаряния

Семейството живее в Англия, област Кент град Мейдстон.

„Трагедията ни сполетя съвсем неочаква в сряда вечер, 3.06.2019 г, към 22:30-23:00 ч. Всички бяхме по леглата. Нашият дом беше каравана, която разполага с две детски стаи, една спалня, кухнята и хола са заедно, баня и тоалетна”, разказа за Про Нюз Добрич Пепа Петрова.

„Тъй като имаме бебе на 6 месеца, аз спя в спалнята с нея, а мъжът ми - Страцимир Великов, спи в хола. Единият ни син Преслав спи в едната детска, а другият – Веселин, в другата.

Всички си бяхме легнали, когато, малко след загасането на светлините, чух в спалнята шум и светлина като от огън. Веднага станах да проверя какво се случва. Мъжът ми хвърли одеялото си в опит да потуши огъня, но той беше прекалено силен и се усилваше с всяка секунда“, продължава разказа си младата жена.

Извикала с всичка сила на децата "Ставайте, пожар!" Побягнала към спалнята, сграбчила бебето и излязла навън. Мъжът й я последвал, за да опита да пусне водата на градинския маркуч, за да загаси огъня. Но водата не потекла.

Димът станал ужасно гъст. „Пожарът се разрастваше много бързо, децата така и не излизаха. Почнах да блъскам с все сила по прозореца на Преско да излезе, но нямаше резултат. През това време мъжът ми вече беше влязъл вътре и се опитваше да извади децата. Мина малко време, изхвърли завивката на Преско, в нея завих бебето и го оставих настрани, зачаках да изведе Преско. Малко след това видях как и двамата се просват на стълбите за глътка въздух. Издърпах Преско настрани до бебето, Слава Богу дишаше и беше в съзнание. Оставих мъжа си да си поеме въздух на стълбите, а аз избягах зад караваната, за да се опитвам да отворя прозореца и да извадя Веско. Но, колкото и да се мъчех, не успях. Мъжът ми събра сили, дойде и счупи прозореца с нещо, пак спря да си поеме въздух, аз се мъчех да хвана Веско, но така и не успявах. Пак събрал сили мъжът ми бръкна с една ръка, но си сряза до кокал ръката на стъклото на прозореца. Въпреки това, успя да хване главата на Веско и да го изтегли. Изкарахме му главата на прозореца, за да поеме въздух. Едва дишаше. Мъжът ми пак събра сили, за да го издърпа. Аз също опитвах да помогна, но той е едър и на мен ми тежи. Затова можех само да подпирам. Всичко направи мъжът ми. Накрая  успяхме да го издърпаме. И двамата  се проснаха на земетя и едва си поемаха въздух“, връща спомена от трагедията майката.

Ужасът дошъл и от това, че Веско вече бил колабирал. „При вида му се ужасно се стреснах. Изкрещях и хукнах да търся помощ. Оставих ги да лежат близо да караваната с надеждата да се съвземат и да се изтеглят на безопасно място. Изтичах пред караваната, за да взема бебето, а Преско седеше до него и чакаше. През цялото време виках, но така и никой не дойде.

Последната снимка на семейството преди ужасяващия инцидент

Слязох настрани от караваната, където имаме съседи. Виках за помощ, но никой не светна. Хуквам да бягам с бебето и Преско. Заобиколихме малка поляна, където има други съседи. Слава Богу, те са чули виковете ми и са се обадили на пожарната и линейки. Оставих бебето и Преско и тръгнах да се връщам да помогна на мъжа си и Веско да се изтеглят по-надалеч от пожара, но огънят беше твърде силен. Нямаше как да мина. Съвсем се изплаших, че може в момента да горят някъде там и аз не мога да им помогна. Дойде ми идея да им извикам "мило, мило, мило" и той се показа. Събрал за пореден път сили, изтеглил по някакъв начин и Веско. Беше го върнал от ония свят. Видях и двамата на крака и се успокоих”, разказва за ужаса от нощта на 3 юни младата майка.

След малко пристигнали две пожарни коли и четири линейки. Пепа е с изгаряния по пръстите и порезни рани. Съпругът й обаче е с огромна до кокал порезна рана на ръката, а другата му ръка е с изгаряния, както и челото, носът и вратът му. Веско е само с рана на ухото и охлузвания там, където баща му го е дърпал.

„Преси е най-зле от всички. Незнайно как, той е получил изгаряния по цялото лице, врата и двете ръце. Наложи се спешно да му присаждат кожа от крака, но, Слава Богу вече се възстановява много бързо и успешно. Малката също имаше изгаряния по лицето, но малко, и вече почти нищо й няма. Сега ни остава дългия път за вадене на всички документи и намирането на място където да отседнем, след като ни изпишат от болницата. Държат ни засега всички заедно от добра воля“, продължава разказа си Пепа.

Съседите им стартираха инициатива за дарения в подкрепа на петчленното семейство. Наоми Браун стартира GoFundMe и Facebook страници, за да събере достатъчно пари, за да могат да се купят нова каравана и кола за семейството.

Наоми казва: "Това семейство едва не е загубило живота си при пожар в дома си. Те са успели да се измъкнат, заедно с трите си деца, от огъня, но имат изгаряния и са вдишали дим. Но няма абсолютно нищо, нито къде да се завърват. Децата им са на 6 месеца, на 10 и на 11 години. Надявам се, че можем да съберем достатъчно пари, за да им купим нов дом, кола, която също се запали, и всички необходими неща, които да нужни, за да живеят, както и някои дрехи и играчки за децата.

Това е може би най-трудното време от живота им и ако можем да дарим дори и малка сума, ще се събере и напълно ще промени живота им”, споделя Наоми. Тя посочва, че семейството е изгубило своя дом и абсолютно всичко в него е било унищожено. Затова тя призовава да се помогне на семейството, за да има къде да отидат, когато излязат от болницата, да има къде да отведат децата си в безопасност и, където да прекарат известно време, възстановявайки се от това травматично изпитание. "

В изявление на пожарната и спасителната служба се казва, че причината за пожара все още не е известна, но се смята, че е случайна.

Набират се средства, за да имаме някакви пари, тъй като трябва да започнем отначало. Тепърва предстои да извадим всичките си документи, което е свързано с плащане на такси и пътни разходи. Както и за храна и разходи от първа необходимост.

Работим по въпроса да си наемем къща с минимален наем, но ще трябва да поемем плащането на сметки. В най-добрия случай се надяваме разходът ни да достигне до 600- 700£ на месец. Сега, след пожара, мъжът ми не може да работи, аз – също, но наемът трябва да се плаща. Затова се събират средства“, сподели тя.

Разказа, че в Англия срещат подкрепа от много хора, които дориа не познават лично. Те направиха първата кампания за набиране на средства. И сега срещам голяма подкрепа и от българи, като Миглена Николова.

„В първият момент след случката се почувствахме страшно самотни и безсилни. Казахме си „Е, това беше краят“. Но, малко след това хората зспочнаха да ни дават дрехи, обувки, да ни питат от какво имаме нужда и така ни върнаха куража, че и това ще мине“, каза младата майка.

Тези, които искат да помогнат на семейството след преживения ужас, могат да го направят като внесат средства по банковата сметка на съпруга:

Stratsimir Velikov BG12BPBI79311026651901

Кампания за подкрепа на семейството е организирана и в сайта gofundme.com. Всеки, който иска да помогне на семейството, може да го направи и тук или като последва долния линк

https://www.gofundme.com/f/to-a-family-who-had-lost-everything?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fb_dn_cpgnstaticsmall_r&fbclid=IwAR2xr7hA0SBe8_DE57-mOJQuPsLLKwIfViQbsjKHLV38TA_8_s1-MVlHj8U

c