Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Създадоха Областен консултативен съвет по плодове и зеленчуци

Сформиран е Областен консултативен съвет по плодове и зеленчуци, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на областна дирекция „Земеделие” /ОДЗ/ Десислава Иванова. Такива се изграждат в цялата страна по инициатива на Министерството на земеделието, горите и храните.

В състава на Областния консултативен съвет са включени представители на секторите плодове и зеленчуци, секретар е представител на ОДЗ .

Първото заседание ще е на 18 юли. Ще запозная присъстващите защо сме създали такъв съвет и основните насоки, в които трябва да е неговата дейност, каза Иванова. Той ще е регионална структура, която ще е в помощ на ОДЗ, обясни тя. Смятаме, че един такъв форум ще е ефективен и ще е в полза на стопаните, каза още Десислава Иванова.

От МЗГХ информират, че по време на заседанията на Областните съвети ще се провежда дебат относно условията за допустимост по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство. Ще се популяризират добрите практики и възможности за развитие. Експерти от ОДЗ ще оказват съдействие при кандидатстването по различни схеми за държавни помощи, както и за текущи и предстоящи приеми по мерките от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2014-2020 г.

Дневният ред на заседанията ще включва и изслушване на земеделските стопани по възникнали проблеми на местно ниво и предприемане на мерки за решаването им.

c