Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С 50 лв. за отстрелян глиган борят чумата по свинете

Ловците ще получават по 50 лв. за отстрелян глиган в зоните с рискове за разпространие на африканска чума по свинете (АЧС). Това стана ясно след среща в земеделското министерство за предприемане на мерки за превенция и контрол на болестта.

Земеделският министър Десислава Танева уточни, че сумата ще се изплаща само за отстреляни диви прасета в зоните, където има рискове от разпростирането на чумата основно в Северна България. Зоната включва районът с констатирани случаи на АЧС при при диви свине и огнища при домашни прасета, която обхваща в момента област Плевен. Освен това има още 2 зони, на наша територия по поречието на Дунава, сухоземната ни граница с Румъния и почти всички области Шумен, Варна и Добрич в Североизточна България. От горската агенция уточниха за "Монитор", че премията от 50 лв. ще се отнася за трите държавни горски предприятия, които обхващат цяла Северна България.

Африканската чума се разпространява изключително бързо, ако навлезе в индустриалните предприятия, щетите ще бъдат огромни“, обясни още Танева.

От последното огнище са засегнати 5 села в Плевенско. За да се спре разпространението на болестта ветеринарните власти вече са умъртвили десетки животни. Всички обекти са стопанства тип “заден двор”. За сега няма други огнища.

c