Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Групата на варненските художници гостува с "Малък формат" в Добрич

Изложбата „Малък формат“, представяща творби на автори от Групата на варненските художници, беше открита в Зала №5 на Художествена галерия - Добрич. Експозицията включва работи, създавани през последните няколко години - живопис, графика, рисунки и пластики.

Изложбата беше открита от Георги Кенаров - председател на Групата на варненските художници и представител на най-младото поколение творци - приемници на традициите на творческото обединение.

"Мъката и радостта на автора - те са скрити зад картината. Всички ние сме наясно, че творецът е минал през акт на съмнения и на въпроси, за да стигне до тези визуални образи, които в крайна сметка създават илюзията, че са създаден с една лекота." Това бяха част от мислите, които Георги Кенаров сподели по време на откриването на изложбата.

Групата на варненските художници се сформира през 1923 г., като през различните периоди, в нея са членували творци като Кирил Шиваров, Марио Жеков, Георги Велчев и др.

През 1943 г. се учредява Дружество на варненските художници с председател Стефан Гадуларов. На 16 март 1947 г. се свиква учредително събрание и се създава група, която е част от съюза на варненските художници, а неин председател е скоро завърналият се от Русия Янко Маринов. По същото време се създава и Градската художествена галерия във Варна. В групата влиза и Константин Щъркелов, който прави и първото финансово дарение за създаване на галерията.

Изложба „Малък формат“ редят в галерията в Добрич варненски художници

През 80-те години на миналия век, във варненската група навлизат изявени художници, получили академично образование. По това време председател е Стоимен Стоилов, а сред членовете са Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов и други. Групата е инициатор на Първото международно графично биенале, в което през годините са участвали едни от най-известните автори в областта на графиката от цял свят.

Към днешна дата Групата на варненските художници наброява над 150 членове, голямата част от които са млади автори - налагащи се или вече успели да изградят свой собствен почерк.

Изложбата "Малък формат" ще гостува в Художествена галерия - Добрич до края на месец юли.

c