Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Дронове и мобилни мандри ще бъдат показани на селскостопанското изложение в Добрич

Как се използват дроновете в земеделието, ще могат да видят посетителите на  ХХVІІ-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. Тазгодишното издание на форума ще се проведе от 30 юли до 2 август в СК „Простор”, съобщи Звезделина Иванова – изпълнителен директор на „Добрички панаир” АД, традиционен организатор на събитието. Приложението на дроновете ще бъде представено на специална демонстрация на една от площадките на панаира.

Близо 70 фирми от страната и чужбина са заявили до момента участие в изложението. За първи път посетителите и гостите ще видят комбайн за събиране на овошки. Машината, която замества ръчното събиране на орехи, сливи, праскови и други плодове, е производство на италианската фирма „Де Маси”, а ще бъде представена от фирма вносител от Варна. Друга новост на панаира е оборудването за модулни предприятия – мандри, тренажьори, кланици и други, които ще бъдат представени също за първи път, поясни Звезделина Иванова.

Очаква се да има и много техника за производство и прибиране на маслено-етерични култури, които са хит през последните години в област Добрич, а и в страната. Турска фирма ще представи дискова брана за лавандула.

Фирма от Румъния ще предлага слънчогледови пелети за отопление.

„Изложението е утвърден форум на модерния бизнес в България, център за обсъждане на съвременните предизвикателства и тенденции за развитие на селското стопанство в Европейския съюз, за обмен на информация, за установяване на контакти между производителите и науката” – коментира изпълнителният директор на „Добрички панаир” АД. Както всяка година, и на ХХVІІ-то изложение „Селското стопанство и всичко за него” ще предложи на агробизнесмените торове, препарати, семена за предстоящата есенна сеитба, съвременна техника и специализирана литература. Сред традиционните участници ще е и Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево.

c