Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Баща от Добрич събира монети от по 2 лева, за да замине за Лондон

Баща от Добрич реши да събира монети от по 2 лева, за да успее да пътува до Лондон, където да присъства на дипломирането на сина си. За половин година той е събрал в метална кутия от уиски 9 килограма двулевки.

„Идеята да събирам монетите се роди по абсолютно тривиален начин. Бих казал, с цел да подсигуря всичко необходимо преди дипломирането на сина ми”, сподели адвокат Християн Христов.

На 16 юли в град Гилфорд, графство Съри, синът му Траян Христов предстои да получи диплома си за завършено висше образование в Университет "Съри" със специалност „Мениджмънт в туризма – хотелиерство и гостоприемство”.

„На 15 юли – живот и здраве, той трябва да ме чака на летище „Хийтроу” в Лондон. Първоначално, както всеки родител, смятах просто да подсигуря финансово престоя си в Лондон, както и през всички тези дни, в които ще бъдем заедно, за да може той да има всичко онова, което на мен ми се иска да му подаря.

Със съдържанието в кутията Христов предвижда да покрие абсолютно всичките си разходи през петте дни в Лондон. „Ще си починем подобаващо и ще разгледаме част от набелязаните места, които последният път не успяхме да посетим с него. Наумил съм си този път да отида до Гринуич и да стъпя между двата часови пояса. Всички тези приятни моменти, които аз ще мога да му осигуря, заплащайки за посещението на местата, които ще посетим – за мен, това ще бъде нещото, с което да го изненадам. От друга страна - като родител, за мен ще е безценен подарък да сме заедно в такъв важен момент от живота на сина ми. 

Като баща, за мен си остана незаличим спомена за момента, в който Траян ми призна, че благодарение на моята настоятелност той е завършил Езикова гимназия (ЕГ „Гео Милев” в Добрич – бел. ред.). Сега предполагам, че отново ще чуя подобно признание след дипломирането му - вече като студент”, добави още бащата.

Талантлив студент от Добрич представя в Англия магията на българския фолклор

Християн Христов има уговорка с една от банките в Добрич, чиито служители да преброят на машина събраните в кутията монети и едва тогава той ще разбере каква е окончателната сума, с която разполага за предстоящото пътуване до Лондон.

„Смятам, че за сина ми е невероятна радост това, че му се отдава възможност и след дипломирането си да се занимава с изкуство. След като наскоро ми сподели, че има уникалния шанс да води и същевременно  да създава хореографията на абсолютно нова танцова формация – във "Енфийлд" (един от столичните квартали в Англия - бел. ред.), вярвам че това е привилегия и отговорност за човек на неговата възраст. Почти съм сигурен, че в най-скоро време ще ме изненада с някакъв нов проект, знаейки с каква отдаденост се посвещава на работата си”, разказа още бащата.

„Мисля, че най-важното е да прекараме заедно тези паметни и неповторими в живота му дни, свързани с дипломирането. Да, ще му ходя отново на гости – дай Боже да са повечко пъти, но този първи важен етап в житейското му израстване е уникален и няма да се повтори”, коментира Християн Христов.

Разказа, че, преди да започне да събира "съкровището", си направил труда да изтегли една монета от 2 лева. Оказало се, че тя тежи точно 8 грама. Затова, на база общите килограми, той може да предполага каква е сума, събрана до момента. "За мен също е толкова вълнуващо, какво ще ми кажат в банката, след отварянето и преброяването на монетите." 

В кутията от уиски „Джак Даниелс” има монети от по 2 български лева.  „Тези монети съм ги събирал, благодарение на всекидневното разваляне на банкноти. През всички тези месеци за мен се превърна в мания да развалям банкноти. Монетите, които в края на всеки един ден успявах да събера, биваха превръщани в монети от по 2 лева”, сподели Христов.

Студент от Добрич бе отличен в Лондон

Той разказа, че започнал да спестява по този начин преди повече от шест месеца - от началото на 2019 година. „Вече едва ли има търговец в района, който да не знае, че аз събирам монети от два лева.  След като има казах защо ги събирам всички откликнаха изключително топло и когато отивах в края на деня с монети от по 10, 20, 50 стотинки, левче – всеки ми даваше кой колкото двулевки е заделил.  Разбирам, че не е някаква кой знае каква новост събирането на монети от по два лева – много хора го правят, тъй като в обръщение няма толкова  голям брой монети от този вид. Да, някои търговци ме упрекваха, че съм спъвал по този начин оборота, но сега ще наводня търговската мрежа с девет килограма монети от по два лева (смее се)”, разказва бащата.

Споделя, че през тези месеци е имало търговци, които се радвали и го подкрепяли в начинанието. Както и такива, които бързали да се скрият, щом го видели. „Няма да забравя един продавач, който работи в близост до съда, където и аз работя и откъдето всеки ден минавам. Та той, щом ме видеше че се задавам и го виждах как крие монетите от два лева, за да не ги забележа и да му ги поискам, като се оправдаваше че нямал в момента”, разказа още Християн Христов. Добави, че е имал много затрогващи случаи. „Имал съм случаи – не един и два пъти, когато отивайки с лев и 50 или лев и 70 стотинки, да ми дадат по няколко двулевки. Тези моменти са страшно задължаващи и са ми давали през цялото време увереност да не се отказвам. Не мога да опиша с думи колко много означава това за мен  - като родител и като човек”, добави още гордият баща.

c