Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Майка на дете с аутизъм от Добрич се жалва от лошо отношение в център „Надежда”

Сигнал за лошо отношение към нея и сина й в Дневния център за деца с увреждания „Надежда” в Добрич подаде до Про Нюз Добрич нашата съгражданка Камелия Тодорова.

Тя е майка на 14-годишния Недислав, който е с аутизъм. Детето има право безплатно веднъж седмично да ползва услугите, които предлага центърът. Майката обясни, че за целта се издава направление от дирекция „Социално подпомагане” /ДСП/. То е на база на сключен договор, който е едногодишен. Две седмици преди да изтече срокът на договора от ДСП предупреждават родителите на деца с увреждания за нуждата от подновяването му. В рамките на срока Камелия подала отново документи. Попитала в център „Надежда” от там ли ще вземат направлението за месец юли и получила утвърдителен отговор. Информирала също, че през август излиза в отпуск и Неди да не бъде включван в графика, за да не ощети друго дете, заемайки часа.

Когато в петък – 5 юли, Камелия води Недислав в Дневния център обаче се оказва, че не е включен в графика за процедури за юли. Обяснили й, че го няма направлението от ДСП.

„Аз се боря Неди да започне да разбира, а така излиза, че го лъжа. Казах, че няма да го върна, това означава вече той никога да ми няма доверие. Той е в такава възраст, че просто е абсурд”, сподели майката.

 Тя отива в ДСП и взема направлението, което е написано още преди 3 юли.

Междувременно Камелия има възможността да разговаря с директора на център „Надежда” Елена Янева, която й обяснява, че родителят трябва да вземе направлението от „Социално подпомагане”.

„Тя грабна Неди за ръката, без да го поздрави. Каза, че ще намери на кого да го заведе – в смисъл, при специалист, който да работи с него. А аз уча детето да се съобразява, да поздравява, да се включва в живота, да се социализира”, посочи Камелия. Тя заявила, че не иска заради Неди друго дете, което е включено в графика, да бъде пренебрегнато.

„Янева се опита да ме накара да се почувствам едва ли не виновна, че вземането на направлението от „Социално подпомагане” е задължение на майките, а те правели услуга. Това не е вярно, те са си длъжни да го вземат, някой в случая не си е свършил работата”, посочи Камелия. По думите й, в дневния център постоянно се случват такива неща, и друг път се е сблъсквала с не добро отношение. Според нея от такова са се жалвали и други майки.   

Неди много обича да посещава център „Надежда”, там има прекрасни специалисти, които работят чудесно и с любов към децата, сподели Камелия. В дневния център синът й ползва услугите на арт-терапевт, специален педагог и рехабилитатор. Аз съм им много благодарна и жалко, че има и хора с лошо отношение, допълни майката.

До настоящия момент в Община град Добрич не е постъпвал официално подаден сигнал за конкретния случай, съобщиха от там за Про Нюз Добрич в отговор на отправено запитване. От Общината обясниха: „Ползването на социална услуга от дете, заедно с негов родител, се извършва въз основа на направление от дирекция „Социално подпомагане“. При постигане на съгласие за предоставяне на социални услуги и избор на доставчика на социалната услуга между дирекция "Социално подпомагане" и родителите на детето или настойниците и попечителите, те подават писмена молба до директора на дирекция „Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето. Дирекция "Социално подпомагане" дава направление до доставчика на социалната услуга”. Как е уредено връчването на издаденото постановление е в компетенциите на ДСП, посочват от кметството. От там допълват, че до настоящия момент в Община град Добрич не са постъпвали сигнали за недобро отношение на директора Елена Янева към други потребители и техните родители.

Не е точно регламентирано дали направлението трябва да се предаде на лицето или да се придвижи служебно, каза за Про Нюз Добрич директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Магдалена Миткова, която потърсихме за становище. Тя посочи, че в Правилника за социално подпомагане е записано, че директорът на ДСП издава направление за ползване на услугата и че има срок от един месец, за да влезе в сила. Миткова обясни, че обикновено от Център „Надежда” имат уговорка с майката - дали тя да вземе направлението от ДСП или ще бъде приведено служебно. За да не се разхождат, в повечето случаи родителите предпочитали втория вариант. За целта социалният работник се свързвал с Центъра и от там идвал служител  и вземал направлението.

„Уговорката с Камелия Тодорова е била по същия начин – социалният работник я попитал и тя е казала да го преведем служебно”, каза Миткова. Тя не знае какво се е случило и защо представител на Център „Надежда” не е взел направлението.

c