Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Експерти: В област Добрич няма случай на Африканска чума по свинете, но опасността е близо

В област Добрич засега няма случай на Африканска чума по свинете, но опасността от разпространение на заразата е близо. Един от факторите за това е засиленият трафик от Румъния към България през започналия почивен сезон. Само за половин час в неделя през дезинфекционната площадка при ГКПП-Дуранкулак са преброени 73 коли, а предишния ден – в събота, през границата са преминали над 2300 превозни средства. Необходимо е строго спазване на противоепидемичните мерки. Тези данни и изводи за епизоотичната обстановка в област Добрич представи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов пред участниците в днешното заседание на Областния консултативен съвет по животновъдство.

„По отношение на дивите прасета положението в Румъния може да се определи като апокалиптично. Умират доста животни, там всеки ден откриват нови огнища, като се редуват диви и питомни – такива, които се отглеждат в заден двор.  Затова е изключително важно да се прилагат разпоредените у нас мерки” – подчерта д-р Каменов. Той припомни, че миналата година в областта е имало случаи на инфлуенца при животните, но тази година се разминаваме с вируса поради това, че в големите животновъдни комплекси са въведени мерки.

Установени са маршрути на движение на прасетата,  48 часа предварително се подават уведомления. Извършват се термометрирания на животните. Извършват се клинични обследвания в комплексите, вземат се кръвни проби. От всяко умряло животно се вземат проби и се изпращат в София и докато не се върнат резултатите, не се извършва движение на животни независимо дали е до кланица или до друг обект.

     Д-р Борислав Каменов припомни, че в понеделник, на среща на земеделския министър с областните управители от Северна България е разпоредено всички областни и общински епизоотични комисии да заседават всяка седмица. Експертът сподели, че служителите на Областната дирекция по безопасност на храните не достигат, за да се осигури 24-часово дежурство на ГКПП-тата в Кардам и Дуранкулак и поиска съдействие от Областния управител Красимир Кирилов.

Вчера сутринта, около 4 ч., варненска кола, влизаща от Румъния в България, в края на с. Дуранкулак е ударила диво прасе, което пресичало пътя. Колата влачила животното 200 метра. Взета е проба, която е изпратена за изследване, очаква се утре да стане ясен резултатът. Иначе, изпращаме регулярно кръвни  проби и изследвания, досега нямаме положителен случай, коментира ветеринарният специалист. Той уточни, че изключва последният случай в Тервел, установен преди близо 4 месеца.

На заседанието на Областния консултативен съвет по животновъдство, проведено в зала „Европа” на Областна администрация, бяха обсъдени и други теми и проблеми. Председателят на съвета Ангел Йонов запозна участниците в срещата със схемите за обвързано подпомагане на селскостопанските животни.

c