Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ваканционен комплекс край Каварна се отказа от пластмасата за еднократна употреба

Тази година ваканционен комплекс “Калиакрия” намалява използването на пластмасови изделия за еднократна употреба до 95%, съобщават оттам.

Амбицията е в следващите две години да се премахне напълно използването на такива изделия, което е в унисон и със забраната, приета от Европейския парламент през март тази година.

Справянето с пластмасовите изделия за еднократна употреба е следващият етап в хармоничното развитие на комплекса в унисон с природата. Само един пример – досега в “Калиакрия” са употребявани около 120 000 пластмасови чаши на сезон. Това се дължи отчасти и на законови регулации, според които трябва да се използват нечупливи съдове на съдовете край двата големи басеина, където има заведения.

Мерките, които комплексът въведе от 15 юни, предвиждат пластмасовите чаши да бъдат заменени с био-разградими от картон и/или PLA (произведени от царевично или картофено нишесте). Пластмасовите чинийки се заменят с картонени и/или от BAGASSE (от рециклирана захарна тръстика). Пластмасовите прибори се заместват с PLA или с такива от пресовани дървесни стърготини. Пластмасовите сламки, коктейлни пръчици и др. се заместват c бамбук, хартия или PLA.

Всички дейности, свързани с обслужването на комплекса, ще използват или изделия за многократна употреба, или био-разградими такива. Заведенията в комплекса спират да продават минерална вода и безалкохолни напитки в пластмасови бутилки, както и да използват всякакви найлонови торбички.

“С грижа за природата” е мотото на Ваканционен комплекс “Калиакрия“ от създаването му. Тук работи модерна пречиствателна станция, която преработва отпадните води и след това те се използват за поливане на градините, в които са засадени над 100 вида цветя и растения.

“Калиакрия” има и собствено био производство на зеленчуци, които са любима част от менюто на трите ресторанта.

Ваканционен комплекс “Калиакрия” се намира на Северното Черноморие между Каварна и Балчик. Зоната, в която е изграден е извън “Натура 2000”. В комеплекса има 376 апартамента, разделени в 2 хотела, които предлагат съответно услуга “Нощувка със закуска” или “Ол-инклузив”. На територията му има 3 ресторанта, 2 бара и 5 басейна. От миналата година “Калиакрия” разполага също и със собствена Конна база. Комплексът работи успешно вече 12 години.

c