Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Празникът на пъпеша в Българево ще е на 3 август

Тази година традиционният Празник на пъпеша ще се проведе на 3 август от 18,30 ч. в центъра на селото, съобщи Мая Чалъкова е секретар на Народно читалище „Народен будител”.

За девета поредна година всеки желаещ може да участва в изложбата "Пъпешови фантазии". Творенията ще бъдат наградени от тричленно жури. Те ще определят и трите първи награди.

Ще бъде подредена и изложба със снимки, показващи неуморния труд на производителите на пъпеши през годините. Ще бъдат наградени производителите на най-сладките и най-голям пъпеш.

Заедно ще се насладим на вкуса и аромата на този прекрасен плод, посочват организаторите. Ще бъдат организирани много песни и танци, игри и изненади. За децата отново ще бъде отворена "Детска работилница", в която те ще могат да творят по време на празника.

Организатори на празника са Община Каварна, Кметство Българево и НЧ " Народен Будител 1940".

Отглеждането на пъпеши е отколешна традиция в Българево. В селото има поне 50-годишна традиция. Навремето бяха 5-6 човека, а сега над 30 семейства основно се изхранват с производство на пъпеши, сподели кметът Георги Янев.

В землището на селото около 600 декара са с пъпеши, които се отглеждат от 30 семейства. Има фамилии с по 50-70-80 декара. Производството на пъпеши никога няма да остави едно семейство гладни. Каквито и да са добивите, винаги излизат на сметка, твърди кметът.

c