Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Ген. Тошево подредиха изложба с картини от пленера „Бялата лястовица“ в Красен

Второто поредно издание на Пленера по живопис “Бялата лястовица” се проведе между 26 юни и 2 юли в село Красен. В рамките на една седмица осем изявени художници от цяла България се събраха на мястото, където преди малко повече от 100 години е преподавал и творил големият Йордан Йовков. Идеята на пленера е именитите майсторите да пресъздадат с четка в ръка по един великолепен и неповторим начин своите виждания за това магнетично място, изобразявайки ги на художественото платно.

В първият ден от пленера Деница Тодорова от Силистра, Боян Янев от Варна, Георги Андонов от Кюстендил, Данаил Атанасов от Перник, Георги Атанасов, Христо Константинов и Божидар Тонев – и тримата от Добрич и Николина Джановска от Велико Търново обиколиха и най-затънтените местенца в село Красен и близките околности. Стигнаха дори до язовир Дрян и запечатаха най-интересните места – от старата църква, през Филиповата кръчма до някоя стара и порутена къща. След това започнаха да творят.

Художниците бяха настанени в уютния къмпинг на село Красен, където в ранните утрини и късните следобеди майсторите на четката и боите рисуват, а видяното оживява в картините им. През тази година гостите успяха да се порадват и на новата придобивка на къмпинга – барбекюто, а любезният домакин в лицето на кмета на село Красен Тошко Тачев оказа безрезервна подкрепа на всеки един от участниците в пленера.
На 2-ри юли всички произведения на художниците бяха изложени в НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево, като изложбата ще остане наредена близо три седмици и всеки жител на града ще може да се наслади на прекрасните творения.

c