Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Кончето Ману е най-новото бебе родено в добричкия зоопарк

Конче от рядката порода Пржевалски се роди в Центъра за защита на природата и животните, съобщиха от ръководството на зоопарка в Добрич.

Ману е най-новият обитател, роден в добричкия зоопарк и е от защитения вид коне „Пржевалски“. "Малкият красавец е със светла окраска, чувства се добре и се разхожда вече със семейството си. Ману е рожба на Куна и Игоръ, които са дарение от Швейцария. Досега двойката има трима наследници - Калиман и Искър, които са подарени, на зоопарковете в Констанца и Ловеч. При семейството в Добрич е сестра им Калиопа. Куна проявява силен майчински инстинкт и е непрекъснато до своята рожба. Ману се радва на внимание, грижа, майчина ласка и се опитва да похапва и от нейната храна – царевица, пшеница, овес, ечемик и сено", споделят служителите в зоопарка, за първите навици, които в момента изгражда малкия Ману.

Конете от този вид се открити през 19 век в Монголия от руския учен Николай Пржевалски и много бързо стават популярни в Европа, но през 1960 година изчезват почти напълно от дивата природа и започват няколко програми за възстановяване на популацията им. Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове. Представлява еднокопитен бозайник, представител на семейство Коне. Имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти - спи еднакво добре както изправен, така и легнал. Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва от двегодишна възраст и трае до четиригодишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки. Днес тук живеят 330 животни от 65 вида. Зоопаркът в Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България с подновен  лиценз за още 5 години напред.

c