Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кметове на села негодуват от воден режим, шефът на „ВиК Добрич” категоричен – няма спиране на вода

Кметове на села от община Добричка се събраха тази сутрин пред административната сграда на „Водоснабдяване и канализация Добрич”, за да изразят своя протест срещу недостига на вода в населените места.
20-ината кметове и кметски наместници, заедно със заместник-кметовете на община Добричка Дико Иванов и Илдъз Юнус, изчакаха изпълнителния директор на дружеството инж. Тодор Гикински, за да се поставят въпросите си.

Ситуацията е нетърпима. Ние сме избрани да служим на хората. Седмици и месеци сме без вода. Ние сме си прокарали тръби и си плащаме за услуга, а ни спират водата. Това са само част от репликите, които кметовете и представителите на управата в малките населени места, отправиха към инж. Тодор Гикински.
По думите на кметовете, в някои населени места чешмите са пресъхнали от 20 дни, а хората изнемогват. "От седмици наред селата в община Добричка са подложени на воден режим, точно в разгара на жътвата", заяви зам.-кметът Дико Иванов. По думите му, проблемите с водоподаването са поне от 15 години, но сега ситуацията е драстична. Твърдят, че помпените станции спират работа в пиковите часове.

"Вечер в 18 часа водата спира, идва около 2-3 часа и сутринта в 7 пак спира - всяка вечер обаждания от хората към мен, всяка сутрин се жалват", споделя кметът на село Победа Галин Иванов.
На срещата присъства и кметът на село Крагулево. Той обясни, че в селото пет месеца не е имало вода. От 20 дни пак нямало и хората напускали селото.
„Искаме решаване на проблемите. Над 500 000 лева сме инвестирали за последните 4-5 години във ВиК - инфраструктура, над 100 000 лева сме дали за тръби, само и само да се случват нещата”, подчерта Дико Иванов.

Според кмета на с. Плачи дол Атанас Пенев системната липса на вода се отразява и на бизнеса в общината. „Правим неимоверни усилия да привлечем инвеститори в нашите села, да осигурим работни места. Представете си при липса на вода, какво прави човек, който гледа 17 000 пилета. Имаме много голяма Птицекланица. Там се разфасоват около 1 тон на ден месо, ужас е без вода. Голяма хладилна база, свързана с измиване на плодове и зеленчуци, на касетки. По този начин отблъскваме хората да правят бизнес по селата. Вярвам, че г-н Гикински ще намери най-правилното решение”, заяви той.
Според Дико Иванов, днес има навсякъде вода, защото се знае, че кметовете ще се събират пред „ВиК Добрич”. Водата дойде снощи, след два дни няма да има, каза той.
Инж. Тодор Гикински бе категоричен, че воден режим няма. „Ние подаваме нормални количества за всички села. Дори мога да твърдя, че тази година подаваме по-големи количества. Много от загубите по трасетата сме ги оправили. Няма спиране никъде на вода. Хората се оплакват, че по високите части на селата налягането е слабо. То се дължи на факта, че на ниските места постоянно се полива, в резултат на което водата не достига”, каза той. И призова кметовете да обърнат внимание на хората от селата, които нерегламентирано ползват вода.

Подчерта също, че събираемостта по селата е много ниска – едва около 10 % от доставяната вода се фактурира и плаща. Заяви също, че водното дружество е извършило ремонти по мрежата в част от селата. Във Владимирово е подменена помпата, в с. Паскалево се изгражда около един километър нова инсталация, която до десет дни ще бъде приключена и ситуацията там би трябвало да се нормализира.
Тодор Гикински заподозря, че протестите на кметовете са свързани с предстоящите местни избори. „Вие искате за сметка на ВиК да си направите изборите”, каза изпълнителният директор на водното дружество.

Дико Иванов съобщи, че ще бъде подготвено писмо до Министерството на околната среда и водите, в което да се опишат проблемите с водоподаването на територията на Общината. Той очаква, че Общинският съвет ще излезе с декларация за предприемане на спешни действия за подобряване на водоподаването. Не изключва да бъдат предприети и протестни действия.

c