Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Клуб "Приятели" от Добрич показа на децата чудният свят на приказките

„Сдружение ЧДГ Клуб Приятели – ДМ“, успешно приключи своя проект „Приятели с приказките  - чудно прозорче към света“, който е финансиран по Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Добрич.

Идеята на проекта е децата, които посещават клуба, от най-ранна детска възраст  да се приобщят към книгата, четенето, театралната дейност и утвърждаването им като духовна потребност, място за срещи на децата с литературата и изкуството.

 Децата пресъздадоха любими свои приказки с четки и бои върху белите листи. Тази невероятна изложба бе подредена в двора на Детски клуб“ Приятели“.

 Всяко дете изработи своя книжка с правила за ползване на любимите детски книжки.

Театралната дейност свързва детето с изкуството и му дава възможност за личностна изява. Тя  въздейства върху чувствата на децата и развива мисълта и въображението им. Поради това екипът на Сдружение ЧДГ „Клуб Приятели  - ДМ“ реши чрез посещение на куклен театър да вдъхнови  децата в последните две дейности по проекта - „ Карнавал на приказни герои“ - дефиле и Драматизация на любими приказки – „Дядо и ряпа“.

Децата дефилираха с костюми на герои от приказките „Маша и мечока“, „Трите прасенца“,“ Червената шапчица“,“ Снежанка и седемте джуджета“ и „Косе Босе“.

Най-малките подготвиха  драматизация на приказките „Фермата „Приятели „ ,”Рожден ден на Рафи“ и „Принцесата и Дракона”. Те бяха пресъздадени от самите  децата, които са на възраст 8-9 години.

Екипа на Малките конструктори  сами сглобиха декорите, необходими за драматизациите.  Децата сами и изработиха и билетите, които „продаваха”  на родителите си. Със събраните средства от театралната постановка малчуганите ще си  закупят сладолед.

Родителите  бяха поканени на този невероятен спектакъл и  имаха възможността да се насладят на  приказни герои и да  разгледат любимите приказки в картини  на своите деца.

Децата, които посещават клуб „Приятели“, всяка седмица участват в дейности по различни теми – играят на игрите от нашето минало, изживяват незабравимото удоволствие при пътуване с влак, приготвят вкусни плодови шишчета и сладки бисквитени бонбони, а ги очакват и още много прекрасни летни изненади.

c