Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Дестилериите в Добруджа заработиха на пълни обороти

Тестовете от ранните сортове лавандула показват 8-10 кг масло от декар

Първите тестове в дестилериите за лавандула показват около 8 кг масло от декар в община Балчик.

Предстои масовото прибиране на етерично-маслената култура да започне след седмица, заяви земеделският производител Петър Димитров. Заради влагата край морето лавандулата се развива със закъснение от 7-10 дни.

„Ниските добиви на масло при тестовете в момента зависят от няколко фактора – ако лавандулата все още не е готова, ако насажденията все още са млади или пък сортът е с по-ниска масленост”, обобщи фермерът.

В момента в община Балчик все още има насаждения, които предстои да цъфнат. Прогнозите на Петър Димитров са, че при липса на дъжд и подходящи температури ще се получат нормални добиви от лавандулово масло, които ще надхвърлят 10 кг/дка.

Все още е рано да се правят обобщения, тъй като през миналата година валежите по време на жътвата са сринали реколтата в някои добруджански общини и добивите са паднали до 5 кг/дка.

При други стопани миналата година резултатите дори достигнаха 15-17 кг масло от декар, но само там, където нямаше проливни дъждове и фермерите успяха навреме да окосят ароматната билка.
600 дка с лавандула и 56 дка с хизоп предстои да ожъне Петър Димитров.

„Предполагам, че при мене прибирането на лавандулата ще продължи през целия юли, дори и в началото на август”, прогнозира фермерът.

От 3 години в стопанството му има изградена дестилерия за етерично-маслени култури, която е с капацитет 4 казана по 5,5 куб.м.

В община Генерал Тошево вече започна изваряването на ранните сортове лавандула. От два дни дестилерията на Добрин Начев вече е пълна и работи със 100 % капацитет, който е 40 куб. м.
Първите резултати показват около 10 кг масло от декар. „Това е при тези производители, които са се справили с правилния избор на сорта, с отглеждането и агротехниката”, подчерта Начев. Заедно с баща си и брат си той обработва 600 дка с лавандула.

„Започнахме с 15 дка през 2001 г., за да имаме допълнителен доход. Сега вече е основен бизнес за семействата ни”, разказва стопанинът.

Той не крие притесненията си от главоломното нарастване на площите с лавандула и затова от години прави експерименти на малки площи с различни етерични култури – копър, резене, хизоп и други.

„Преди години копърът се жънеше като зелена маса, но сега го отглеждаме до семена”, допълва още Добрин. Хизопът също намира вече място по добруджанските полета. От него се добива специфично масло с камфоров дъх, което се използва за лечебни цели.

Източник: agri.bg

c