Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Ще бъдат ли увеличени заплатите в болницата в Добрич от 1 юли?

Увеличават ли се заплатите на работещите в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от 1 юли – с този въпрос Про Нюз Добрич се обърна към изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев. Поводът е изявление на министъра на здравеопазването д-р Кирил Ананиев след среща с ръководствата на 9 областни болници през миналата седмица, че увеличението, което се предвижда в повечето от тях, ще бъде между 150 и 250 лв. и трябва да е факт от 1 юли. Д-р Байчев посочи, че не е присъствал на срещата, но държи тясна връзка с колегите от областните болници в Силистра, Шумен, Търговище и Разград.

Не мога веднага конкретно да кажа: „Да, вдигаме заплатите”, сподели изпълнителният директор. Той обясни, че МБАЛ в Добрич работи с ограничен контингент пациенти, които на практика непрекъснато намаляват поради ред причини - демографската криза, добрият път, който е направен към Университетската болница във Варна. „От друга страна, въпреки споменатото увеличение на цените на някои клинични пътеки от Здравната каса, ние на практика не можем да достигнем бюджетите, които са ни спуснати. Остават десетки, стотици, хиляди левове, които не можем да използваме, т. е. да изработим”, каза д- Байчев. По думите му освен липсата на пациенти и персоналът е застаряващ, близо 28 процента от лекарите и сестрите са в пенсионна възраст. Лекарят обясни, че МБАЛ в Добрич е държавна болница, но се издържа сама, тъй като е търговско дружество. И харчи това, което заработи и бъде проверено и платено от Здравната каса. „Не можем да правим такива смели прогнози за увеличение на заплатите от 1 юли по никакъв начин, защото не знаем дали ще си ги изработим. Не можем да достигнем лимита, ограничени са постъпленията в болницата, независимо от увеличението на цените на клиничните пътеки”, сподели изпълнителният директор. По думите му ако бъде предприета стъпка за увеличение на заплатите от порядъка, който се посочва, след време болницата в Добрич може да бъде доведена до просрочия и задължения.

Д-р Байчев сподели, че паралелно с информацията за увеличаване на заплатите в края на седмицата е публикувана Наредба №5 за утвърждаване стандарта за финансова дейност от държавните и общински заведения за болнична помощ. „Там много строго и стриктно се иска да следим какво харчим и какви ни са приходите и добре да си направим сметката”, обясни той. И допълни, че парите се дават, но не за повишение на заплатите, а за дейност, която болниците трябва да извършат по клинични пътеки, амбулаторни процедури, клинични процедури, преминали на пациенти през Спешно отделение, които не са хоспитализирани. „Не можем нищо да кажем, изчакваме да видим какви ще са постъпленията, защото заплатите ги раздаваме между 20 и 25 число на следващия месец. Има много време до тогава”, каза д-р Байчев, като допълни, че не питае оптимизъм и че всичко е в ръцете и главите на работещите в областната болница.

По отношение на новата методика, според която специалистите по здравни грижи трябва да получават със 70 процента повече от санитарите, а лекарите – с още 50 процента отгоре, изпълнителният директор бе категоричен, че тя ще обрече болниците като търговски дружества на фалит. „Защото означава, че автоматично трябва да качим основните заплати на специалистите по здравни грижи на около 950 лева, от там на лекарите – на 1 240 лева”, изчислява д-р Байчев. По думите му, това предполага безкрайно много повишение на извънредния труд като процент в разходите за трудови възнаграждения на персонала. „Ние не сме окомплектовани с необходимия брой специалисти – лекари и специалисти по здравни грижи. Повечето от тях дават извънреден труд или имат сключен втори трудов договор. Но извънредният труд е това, което най-много ни притеснява. При по-високи заплати се увеличава и относителният дял на извънредния труд. И от там нататък привлича лавинообразно ред финансови неприятности за лечебното заведение”, сподели лекарят. Той обясни, че методиката е препоръчително да бъде въведена, но болницата в Добрич няма необходимия ресурс.

Не виждам светлина нещата да се развият в правилната посока, защото на практика с търговски дружества трудно се оперира. Трябва да си правим сметка как се харчи всеки лев, за да може днес, утре и вдругиден да има областна болница в Добрич, каза в заключение д-р Байчев.

c