Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Кампанията „Попитайте хематолога“ помогна на пациенти от Добрич за навременно лечение

Жители на Добрич получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а за една трета от тях тази среща се оказа важна – те бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение в специализирана клиника. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Добрич през юни т.г. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Мерлин Ефраим, специалист в Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„90% от тези пациенти имаха нужда от специалист-хематолог, а 1/3 от всички прегледани бяха насочени допълнително за диагностично уточняване и лечение. За пациентите тази кампания беше изключително важна за решаването на техния здравословен проблем, а личните лекари бяха много точно насочили пациенти със съмнения за сериозни заболявания“, обясни д-р Ефраим.

„Не всички заболявания в хематологията се проявяват само и единствено с отклонения в кръвните показатели, а трябва пациентите да обръщат внимание и на други симптоми, които могат да бъдат знак за хематологично заболяване - температура, изпотявания, редукция на тегло. Хубаво е да ги съобщават на своите лични лекари. В хематологията има значителен напредък при лечението на заболявания, доскоро считани за фатални. Със съвременните методи на лечение голяма част от болните постигат ремисия на заболяването, удължава се тяхната преживяемост. В сравнение с преди 10 -15 год. Днес тя е в пъти по-висока и в някои случаи дори равна с тази на здравото население. Тези методи се прилагат само в университетските клиники по хематология. Затова навременното насочване на тези болни е от изключителна важност за изхода от заболяването“, добави още тя.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“.  Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към РЗИ-Добрич, Община Добрич и„ДКЦ-ІІ-Добрич”.

c