Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От началото на юли започва същинското лято. Живакът ще стигне до 41°

Още от първия ден на юли, температурите в цялата страна ще са вече типични за същинското лято. През първата десетдневка на месеца, показанията на термометрите в региона ще отчетат до 36°, а на отделни места във вътрешността и до 39°.

Според прогнозата на Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), най-ниските температури у нас през юли ще са в интервала от 10° до 15°, а най-високите - между 36° и 41°.

По думите му тазгодишната средно-месечна температура за юли ще бъде около и над нормата, която за равнините е от порядъка на 22° - 26°, за високите полета - между 18° и 21° градуса, а за планините - между 6° и 13°. 

Месечната сума на валежите ще е около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.

Очаква се в началото на юли да бъде предимно слънчево и горещо. Към 3 - 6 юли ще премине атмосферно смущение. Въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите относително ще се понижат. През втората половина от десетдневието температурите ще бъдат близки до обичайните. В края на периода се очаква да премине атмосферен фронт и на места ще превали и прегърми.

През повечето дни от второто и от третото десетдневие ще бъде предимно слънчево, я в обедните и часовете след обяд - горещо. По-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания се очакват около 12, 17, 20, 24 юли и в края на месеца.

Обичайно, юлските температури у нас са високи - през периода са регистрирани абсолютните максимуми за страната, които за повечето райони са от 40 до 44 градуса. Още от древни времена, българите наричат дните 28, 29 и 30 юли - "горещници". През този месец осезаемо намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това и количествата валежи, както и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията в по-голямата част от територията на страната.

Астрономическа справка показва, че продължителността на деня през юли е 15 часа и 16 минути. Днес, изгревът беше в 5:30 ч., а Слънцето ще залезе в 20:53ч.

Фазите на луната през юли са:

  • на 2 - новолуние
  • на 9 - в първа четвърт
  • на 17 - пълнолуние
  • на 25 - в последна четвърт

Източници: НИМХ и БТА

c