Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хиляди се стичат към Шабла, Камен бряг и Албена за Джулай морнинг

Традицията първото юлско слънце да се посреща с концерт в месността „Огънчето“ край Камен бряг ще бъде спазена и тази година. В нощта на 30 юни срещу 1 юли звездата на сцената край брега ще бъде вокалистът на „Рейнбоу” и „Дийп Пърпъл” Джо Лин Търнър. Той ще се качи на сцената край морето при Камен бряг заедно със  Звезди Керемидчиев и група „Ахат“.

Ще подгряват младите български метъл групи – добричлиите от Creep и Ember & Dust от София. Купонът на Камен бряг ще започне в 1 часа след полунощ на 1 юли.

Невероятно рок преживяване и силни емоции очакват феновете на твърдия звук в нощта срещу първи юли, за да станат първите в България, които посрещат Слънцето в 05.28 сутринта на 1 юли.

За поредна година Шабла  ще събере феновете на рока за посрещане на първото юлско слънце. Централният плаж на къмпинг „Добруджа“ – едно от най-съхранените кътчета на родното Черноморие, ще бъде огласен от легендарната песен “Джулай морнинг” на „Юрая Хийп”. Сцената ще бъде построена на централния плаж на къмпинг „Добруджа“ /на 6 км от Шабла/. Музикалната програма на 30 юни започва в 22.30 ч. с  група „Фара бенд“ от  Шабла.   В актуалния състав на групата ще прозвучат изпълненията на  Георги Несторов, Десислава Донева, Красимир Бончев, Валентин Иванов, Траян Несторов и Робърт Паскал. Точно в полунощ на сцената ще излезе рок група„BLUES STRINGS“ от Русе. В 01.30 ч. ще звучи група „ХОРИЗОНТ“ – от  София, част от Националната кампания „Изпей „Обичам те!“ на български“ и любимите им български хитове на групите Сигнал, Щурците, Тангра, ФСБ и др. В 03.30 ч. концертът ще продължи със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“  – Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов – Еко и Мирослав Иванов. 

На 30 юни вечерта в бар „Ганвие” ще има жива музика за Джулая, като Ivan& D# ще изпълняват поп и рок музика.  

Тези добруджанци, които свързват Джулай морнинг с „Юрая хийп” и култовото им парче, могат да отскочат до Тутракан, където първото юлско слънце ще бъде посрещнато с Джон Лоутън и Б.Т.Р., Васко Кръпката и „Подуене блус бенд” и други.

Джулай (на английски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те години, той съществува в България. Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

c