Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Япония гостува на Добрич

Трета международна среща- практикум „България и Япония – мост между две култури, традиции и съвремие” се провежда в Добрич. Тя е организирана от народно читалище „Български искрици”.

Тя започна с представяне на книгата „Уки, уки Япония” с автор Юлияна Антонова-Мурата. Авторката не успя да присъства, но изпрати видео обръщение към участниците в срещата и почитателите си в Добрич.

Юлияна Антонова-Мурата

„Скъпи приятели, мои сънародници, представители, жители и всички, които сте добричани. Обичам Ви. Добрич, бъдете с мен и аз със Вас в този прекрасен ден. Намирам се в Токио пред моя дом и ви поздравявам. Поздравявам Вас, поздравявам г-жа Петрова, която е председател на читалище „Български искрици””, посочва Юлияна Антонова-Мурата. Тя разказа за 4-годишното момченце, на което разказвала за градовете в България. „Когато му показвах картата на България с всички градове, той искаше отново да му разкажа за дечицата от град Добрич. И аз му разказвах за красивите хубави детски неща, които те правят със своите ръчички, бродериите, които остават като хубав спомен, като нещо незаменимо не само за хората в България, но и в целия свят. Обичам Ви и Ви изпращам уки, уки настроение и Ви пожелавам да се обичате, да се уважавате, да си помагате, така, както ме учат тук японците на същото всеки Божи ден. Всеки ден ми дават уроци по уважение и прекрасно отношение един към друг”, сподели още Юлияна Антонова-Мурата във видео обръщението си.

Владина Цекова

Книгата бе представена от Владина Цекова - телевизионен продуцент и маркетинг специалист, която разказа какво е Уки Уки и защо историите, случките и срещите, описани от Юлияна Антонова-Мурата в двете й невероятно интересни книги, докосват и вдъхновяват истински и от душа.

“Уки уки, Япония” е втората книга на Юлияна Антонова-Мурата след “Моши моши, Япония”, превърнала се в бестселър и спечелила сърцата на хиляди хора по света. След “Моши моши, Япония” в значение на “Мога ли да Ви помогна? Имате ли от нещо нужда?” идва чувството, когато човек подарява внимание и обич, когато дари другия с усмивка, че няма напрежение, страх, обсебеност… той ти се доверява и се “заразява” с твоето усещане. Уки уки е! Приемете с вдъхновение новият интригуващ дневник на авторката с нови вълнуващи истории от Япония. Това е книга, която възпитава хуманност и далновидност у читателите, дисциплинираност и добър стил на поведение.

Организатори и участници бяха поздравени и от посолството на Япония у нас. „В качеството ни на посолство на Япония сме изключително радостни, че осъществявате тази инициатива в град Добрич. Благодарни сме, че Вие, НЧ „Български искрици” и всички организатори и участници градите един своеобразен мост на приятелството между България и Япония. Надяваме се, че посредством настоящото събитие, приятелството между Япония и град Добрич, както и между Япония и България, ще продължи да се развива”, се посочва в поздравителния адрес от Мисаки Нишимура, културен аташе на посолството на Япония в България.

c