Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Първият Национален ученически рок-фест Добрич 2019 вече си има победител

Късно снощи се състоя финалният концерт в първото издание на Националния фестивал на ученическите рок-групи. На лятната сцена до скейт площадката в Градския парк на Добрич свириха групите - най-добре представили се в предходните два фестивални дни.

Първото издание на Фестивала, който се роди и се провежда в град Добрич, е под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Организаторите бяха осигурили грамоти за всички участници, а на победителите, които журито класира на първите три места – бяха връчени и купи.

Лично Иван Лечев - председател на оценяващите - все легенди от българската рок-сцена, връчи голямата награда на победителите. Това са момчетата от ямболската рок-група SECONDAY. "Решението ни беше единодушно и предполагам, всички присъстващи се убедихте, че те свирят няколко пъти по-добре от останалите", каза Иван Лечев, обявявайки класираните на първо място. Като препоръка към всички участници, Мастър Лечев добави, как всички елементи в рок музиката са важни и освен добро инструментално представяне на сцената, съществена роля има и вокалното присъствие - пеенето, както и т.н. настройване на музикантите/инструментите преди изпълнение.

Наградата за класиралите се на второ място - добричките ученически рок-идоли от CREEP, връчи Славчо Николов - композитор и китарист на Б.Т.Р. и "Фондацията". Добричлиите от CREEP успяват стъпка по стъпка да се утвърждават на родната рок-сцена. По време на Фестивала, момчетата успяха да преборят конкуренцията на още 10 ученически рок-формации. Общо 12 ученически групи се качиха на сцената по време на двата конкурсни дни от Фестивала. Това бяха рок-бандите от 35 СОУ в София, FIRE BALL, IRON SHARKS, KASHMIR и INFERNO от Варна, SECONDAY от Ямбол, RED TRIGGER и LONERS ON THE HILL от Пловдив, PLANETARIUM и CREEP от Добрич, DREAMERS от Разград и ACTS OF OATH от Шумен.

Третото място бе за варненската група DeadRoll. Специални награди бяха връчени на най-младата група FIRE BAII от Варна и пловдивските групи LONERS ON THE HILL и RED TRIGGER.

Днес в Добрич е финалният концерт на Националния фестивал на ученическите рок-групи

Голямата част от публиката на 28 юни беше дошла за концерта на журито - Иван Лечев от легендарната БГ формация ФСБ, Звездомир Керемидчиев - фронтмен на друга легенда на БГ рока - група "Ахат", Славчо Николов и Венко Поромански от "Фондацията".

Извън всякакво съмнение - освен че свириха за пръв път заедно, колкото на шега, толкова и сериозно, рок-легендите обявиха, че в този си формат вече ще се представят под името "Изида". Та, в Добрич, по време на Първия ученически рок фестивал в България се роди и най-новата рок-банда, чиито членове пък обещаха, че за предстоящото следващо издание на Фестивала ще са с подготвен сериозен концертен репертоар.

Музикантите не разочароваха публиката и изпълниха хитове на Deep Purple, Prince, AD/DC, ФСБ и др. Закачка с публика или по-скоро подгряване за следващото гостуване бяха рифовете от БГ рок-химна "Черната овца" на "Ахат". "В нея обаче има едни специфични елементи и трябва да ги отрепетираме, преди да излезем заедно на сцена - за да на се излагаме, все пак", с усмивка уточни Славчо Николов.

Големите победители в Първия фестивал на ученически рок групи, освен купа, получиха предложение за участие във второто издание на добричкия есенния рок фестивал September Sun. Ники Нейчев - основен организатор и двигател на формата, обяви, че голямата фестивална награда за победителите от SECONDAY е да свирят като подгряваща група на 18 август по време на Varna Rock Fest 2019. "Честито момчета, чака ви много работа оттук насетне, както и много паметни емоции", предупреди бъдещите БГ звезди, шефа на формата Ники Нейчев. За победителите имаше и друга изненада - продуциране на тяхна авторска музика, с реализиран запис в култовото студио на БНТ - място, откъдето са минали всички легенди на българската музика.

По време на първото издание на Националния фестивал на ученическите рок групи присъстваха продуценти, представители на МОН и на столичния РИО. Организаторите и официалните гости категорично потвърдиха, че следващо фестивално издание ще има, при това в доста по-голям мащаб.

c