Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

29 юни, Петровден – eдин от най-почитаните летни празници

Днес православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, преминали през много страдания и гонения и наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.

Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Принася се жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли “петровско пиле“. В черквата се носят петровски хлябове, колак и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.

Петър е беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро. Той е сред първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, е изповедник на юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск е ослепен от видение на Господа. Заведен е обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67 година Петър и Павел са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Имен ден празнуват Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.

c